15:43, 2 лютого 2020 р.
Надійне джерело
Простота продуктів, доступність приготування та вишуканий смак. Національна кухня Карпат
Карпатськакухня, якіїїнарод, такажщедраібагата. Наші страви формувалися і змінювалися протягом тривалого часу. Є в карпатській кухні і страви, запозичені в інших народів. Деякі з них настільки прижилися, що стали вважатися традиційними і споконвічно українськими, хоча мають далеко не українське походження.
Народна кухня Карпат багата на стародавні і сучасні, та дуже корисні, оригінальні страви, різні кулінарні, м'ясні, та кондитерські вироби. Вона пройшла довгий шлях свого формування і тісно пов'язана з національними кухнями багатьох народів Європи, та України.
Склад населення у Карпатах багатонаціональний.
Основним та корінним населенням є українці. Але значну при тому вагу займає населення угорської національності (у Закарпатті ), а також румуни, словаки тощо.
У Прикарпатті поляки, австрійці, німці, словаки. Цей фактор має помітний вплив на карпатську кулінарію.
Постійне міжнаціональне спілкування, в багатьох випадках і родинні стосунки, сприяли тому, що народні традиції й особливості харчування окремих національностей з'єднались і стали загальними для всього населення Карпат. Наприклад, такі страви і закуски окремих національностей, як поливки (бульйони), супи, страви з квасолі та грибів, галушки, страпачки, кремзлики, гомбовці, кнедлі, лечо, пироги, гуляш, попрікаш, кулеша, мамалиґа, човлент, гурка, ковбаса домашня, сало копчене та багато інших готують у кожній сім'ї.
Під впливом національних кухень народів нашої країни та Карпат вона значно збагатилася.
Такі страви, як борщ, розсольник, окрошка, пельмені, вінегрет, шашлик, страви з морських риб, яких раніше тут не знали, тепер увійшли в щоденне сучасне меню Карпат.
Природні та кліматичні умови Карпат дають можливість виробляти у Карпатах всю необхідну кількість продуктів рослинного та тваринного походження. Гірські райони мають великі можливості для відгодівлі худоби, виробництва молокопродуктів, вирощування картоплі, та інших овочів. Низинні райони Карпат, де лагідний клімат, мають повний достаток високоякісних овочевих та зернових культур. Карпати багаті на фрукти і ягоди. Сьогодні вже з'явилися і екзотичні фрукти, ягоди та овочі.
Читайте також: Найкращі страви галицької гастрономічної кухні. Галицький борщ
Важливим поповненням продовольчих ресурсів є дари природи Карпат:
ліси та узгір'я, багаті на гриби, ягоди, дичину, а річки — на рибу. В області створено ряд рибних господарств, які вирощують такі цінні види риби, як форель, корон та інші.
Для переважної більшості страв характерне уміле поєднання різних продуктів як тваринного, так і рослинного походження, приготування їх за перевіреними домашніми рецептами і способами кулінарного обробітку.
Характерною рисою карпатської кухні є простота в наборі продуктів та доступність технології приготування.
В ній часто відсутні делікатесні продукти та пишні трапези. Приготування їжі спрямоване насамперед на забезпечення працездатності та здоров'я людини. Вона базується в основному на продуктах і сировині, що вирощується або виробляється на місці і тому в окремих зонах Карпат має свої особливості. Наприклад, у гірських районах Карпат переважну більшість страв готують з картоплі, квасолі, кукурудзяного борошна, капусти, грибів, молочних продуктів, бо тут саме їх вдосталь.
У низинних районах переважають страви з пшеничного борошна та різних овочів. Але, разом з тим, усі ці страви готують повсюдно.
Більшість карпатських страв готується з продуктів рослинного походження:
картоплі, квасолі (боби і лопатки), борошна, грибів, різних овочів, у першу чергу таких, як помідори, солодкий перець, капуста, морква, кольрабі, цибуля, зелений горошок, огірки, редька, редиска, зелений салат та інші.
З м'ясних продуктів, у карпатських стравах, переважає свинина, птиця, яловичина та баранина.
Велика увага приділяється смаковим якостям страв. У Карпатах люблять гоструваті і запашні страви, тому, готуючи їжу, використовують багато прянощів — чорний і червоний перець (горошок, стручковий, молотий), кмин, часник та хрін. Майже всі страви ароматизуються свіжою зеленню петрушки, кропу або селери.
Карпатська кухня, та кулінарія багата на різноманітні соуси.
Найбільш поширені грибні, томатні та сметанні соуси. Наприклад, основною цінністю такої страви, як крученики карпатські, є грибний соус, а для попрікаша з курчат — сметанний соус.
Карпатська кулінарія має і свої оригінальні гарніри, такі як рис тушкований по-карпатськи, торгоня, гарніри з картоплі, мамалиґи тощо.
Значна більшість народних страв Карпат мас велику дієтичну цінність та користь для здоров'я людини.
Насамперед, це страви з картоплі, квасолі, овочів, борошна, молока та сиру, більшість яких готується на олії, вершковому маслі або й зовсім без жирів. Найбільш корисними в дієтичному відношенні є кулеш з молоком, картопля та квасоля підбивані, юшка з лопаток, квасолі, поливка куряча, поливка з манними галушками, кминкова поливка, поливка з помідорів, кабачки підбивані, киселиця фруктова, мамалиґа, банош, галушки з сиром або з капустою, гомбовці з сиру, голубці з кукурудзяною крупою, салат «Здоров'я», салат з цвітної капусти, салат «Осінь», яблука запечені, ціберей та багато лікувальних напоїв, зокрема — чай липовий, шипшиновий, кминковий, з м'яти, напої «Здоров'я», «Ромашка», «Медок», відвар із звіробою та інші.
Народна кулінарна мудрість Карпат враховує і основні вимоги щодо раціонального харчування людини. Складаючи меню й готуючи їжу, господині дбають про те, щоб їжа містила всі необхідні для організму людини поживні речовини - білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі, а також потрібні калорії. Для цього вони вміло проводять набір продуктів, а сніданки, обіди й вечері комплектують так, щоб страви в них якомога рідше повторювалися.
Люблять у Карпатах й солодощі,
бо вони доповнюють харчову цінність обіду і прикрашають його, а тому приготуванню солодких страв надається велика увага. Найбільш поширеними є страви з вершків, яєць, сиру, меду та фруктів.
Дбають карпатські господині і про харчування своїх родин й взимку.
Щоб не залишитись у цей період без корисних карпатських плодів, ягід та овочів, вони заготовляють і переробляють їх для тривалого зберігання шляхом консервування, засолювання, квашення, сушіння тощо.
За матеріалами karpaty-ua.org.ua
Скуштувати вишукані страви традиційної національної кухні Ви можете в Готельно-ресторанному комплексі Cruce de gustos/Перетин смаків
Читайте також: Які гори Вам більше до смаку. Гастрономічні тури на Прикарпатті
Гуцульська бриндзя стала інтелектуальною власністю гуцулів
Банош – відголос гуцульської душі
Традиційна кухня Прикарпаття. Добірка апетитних гуцульських страв
Що їли галичани сто років тому: знайшли старовинну книгу рецептів. ФОТО
Грибна юшка – ароматна візитівка Карпат
За сирами – до Карпат: як розвивається гастротуризм на Прикарпатті (відео)
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Спецтема
Спецтема
Традиційні страви та традиції споживання їжі етнічного населення Прикарпаття, особливості харчування та аутентичні виробництва краю, які зберігають культурні гастрономічні традиції, традиційні страви та обряди, які їх супроводжують.
Останні новини
17:00
Вчора
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
15:59, 16 листопада
15:58, 13 листопада
live comments feed...