22:58, 19 листопада 2019 р.
Надійне джерело
Найкращі страви галицької гастрономічної кухні. Галицький борщ
Галицький борщ – то камінь спотикання, випробування для подруж і цілих родин. Подружжя і родини, які успішно перейшли квест “а в нас того не додають”, “а мама інакше борщ варила” – стають міцними і майже невразливими.
Треба сказати, що він був зазвичай дуже наваристим та густим. Недарма говорили у народі, що у доброму борщі ложка має стояти. Готували колись галицький борщ за наступним рецептом. Брали 2 великих червоних галицьких буряка, свинину, помідоровий сій, кучеряву капусту, сушені гриби ( як же без них на Прикарпатті) та часник.
Два буряки терли на грубій терці і тушкували на олії(інколи збризгували соком цитрини).Окремо варили м’ясоз грибами, сіллю, перцем і часником. Додавали решту покраяних на четверо буряків, а за півгодини- закришку. Наприкінці, коли м’ясо вже майже м’яке, вкидали капусту, яка повинна кипіти 5 хвилин. Відтак м’ясо і буряки виймали.
До вивару додавали тушковані буряки і м’ясо, покраяне на смужки. Вливали помідоровий сік і трохи квасу. Далі все доводили до кипіння і знімали з вогню. При подачі заправляли сметаною.
“Сільський борщ” вариться, а, фактично, вмліває в печі від вдосвіта і до обіду, часто лишається на вечерю, чи й на другий день. Окрім незамінного буряка в нього додають сезонну городину та дикі рослини – фасолі, боби, гриби, квасок, кропиву. Якщо не триває піст – забілюють сметанкою, затирають салом, варять на м’ясі чи на кістці. В піст – варять на грибовому виварі, юшці з риби. Борщ є таким символічним “дзеркалом достатку” родини.
Читайте також: Банош – відголос гуцульської душі
Галичина історично є досить урбанізованою, а кулінарія міст і містечок базується не стільки на тому, що можна виростити на городі чи зібрати в лісі, як на тому, що можна купити на базарі.
Також, в місті значно жвавіший культурний обмін, і це також відображається на кухні містян – в меню є багато інших зуп, крім борщу – картофляна, капусняк, кминкова, фасолева, рижова на росолі, росіл з клюсками або ґрисіком… Також є багатше різноманіття інших страв.
Тому в містах Галичини борщ дістає більше ритуальне значення – його варять на Різдво на буряковому квасі з вушками або крепликами; на Зелені свята – зелений борщ з бурачинням і кваском; на Івана – квасний борщ на карасях і холодник; на Великдень – на вудженині, з яйцем; на весілля – білий борщ із пшоном; в багатьох регіонах борщ є обов’язковою їжею на поминках..
Є дуже багато переписів борщу, але є момент, які відрізнить наш, галицький борщ, від будь-якого іншого – галицький борщ вариться з квашеного, вареного і сирого буряка.
- Квашений буряк – це насамперед буряковий квас, хоча буряки з квасу теж використовують в деяких переписах. Буряковий квас готується впродовж цілого року, буряки заквашують з шкірками житнього хліба і ложкою цукру, за 7-10 днів квас зціджують і додають в борщ. Деколи в квас теж додають корінь селери, часник, зеленину, які роблять квас ще смачнішим. На буряковому квасі готують теж літній холодник з молодого бурячиння.
- Варений буряк (до нього також можна прирівняти тушкований і печений) – залежно від перепису буряк варять окремо (в шкірці), в загальному баняку (почищений), або печуть, загорнутим у фольгу; потім труть на грубій терці або ріжуть дрібною соломкою, заправляють буряковим квасом або запражкою. Додають або на початку варіння (часом навіть сирим), або до вже зварених овочів (наперед звареним).
- Сирий буряк – дається потертим або порізаним (на початку варіння), або як буряковий сік, щоб борщ мав свій гарний рубіновий колір, бо якщо буряк вариться в борщі довго, то втрачає колір.
Читайте також: Традиційна кухня Прикарпаття
В галицькому борщі завжди багато городини – пастернак (довгий час заміщував картоплю), петрушка, селера, підпечені на сухій пательні морква і цибуля – усі вони дають насиченість доброму борщу.
Приправи до борщу – зінспіровані і історичними причинками, і водночас залежать від приватних смаків господині дому. Базово це сіль, чорний перець, бабковий (лавровий) листочок і цукор (квасність, як вже писала вище, твориться буряковим квасом). Борщ приправляють, залежно від вподобань і мускатним горіхом, і імбирем (тертим чи коренем), зернами коріандру.
Також треба пам’ятати про зеленину – порізані дрібненко кріп з петрушкою, та й любисток, будуть в доброму борщі дуже доречними.
А далі все залежить від перепису :
- десь борщ підбивають сметаною або запражкою, а десь до сметанкової підбивки додають часничок;
- десь варять борщ з бараболями і фасолями, а десь – з бобами і молодою капустою;
- хтось заквашує борщ бураковим квасом, а хтось додає в борщ квашені буряки;
- десь літній борщ заквасять кваском, а де-інде – соком з порічок або вишень;
- десь в борщ кладуть багато городини, що аж ложка стоїть, а десь – борщ ріденький, а бараболя подається окремо, ще й полита шкварками;
- рідко в правдивому галицькому борщі зустрінеш капусту, і майже ніколи – помідори і паприку;
- для когось зелений борщ – з кваском, а для когось – це не борщ, а кваскова зупа (бо ж борщ має мати буряк!);
- для східних галичан білий борщ – це підбиваний сметанкою борщ з пшоном, а для західних це зупа за пшеничному квасі (подібно до журеку);
- хтось назве борщ з вушками “польським”, а для когось борщ з вушками це – єдино правильний різдвяний львівський борщ, а польський – то ріденький, але без вушок, і підбиваний сметанкою.
Але все це він – наш галицький борщ, який вариться так, як ляже рука, але завжди пишний, і найліпший на другий день.
Скуштувати вишукані страви традиційної національної кухні Ви можете в Готельно-ресторанному комплексі Cruce de gustos/Перетин смаків
Читайте також: Які гори Вам більше до смаку. Гастрономічні тури на Прикарпатті
Овеча бринза - найпопулярніший сорт сиру в Карпатах
Пструг - окраса карпатської кухні. Страва з форелі, якою славляться швидкі карпатські ріки
Гуцульський йогурт. Гуслянка – автентичний карпатський національний кисломолочний продукт
Грибна юшка – ароматна візитівка Карпат
Традиційна кухня Прикарпаття. Добірка апетитних гуцульських страв
За сирами – до Карпат: як розвивається гастротуризм на Прикарпатті (відео)
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Спецтема
Спецтема
Традиційні страви та традиції споживання їжі етнічного населення Прикарпаття, особливості харчування та аутентичні виробництва краю, які зберігають культурні гастрономічні традиції, традиційні страви та обряди, які їх супроводжують.
Спецтема
Оголошення
10:37, 17 грудня
19:01, 10 грудня
19:01, 10 грудня
19:01, 10 грудня
19:01, 10 грудня
live comments feed...