• Головна
  • Коли хобі стало роботою: Яна Лейбюк з Франківщини виготовляє дивовижні солодощі з шоколаду
19:11, 24 грудня 2021 р.

Коли хобі стало роботою: Яна Лейбюк з Франківщини виготовляє дивовижні солодощі з шоколаду

Коли хобі стало роботою: Яна Лейбюк з Франківщини виготовляє дивовижні солодощі з шоколаду

Шоколадні ложки, інструменти та фігурки звірів, а ще - шоколадна новорічна ялинка. Все це виготовляє майстриня шоколаду з Івано-Франківщини Яна Лейбюк.

Коли хобі стало роботою: Яна Лейбюк з Франківщини виготовляє дивовижні солодощі з шоколаду, фото-1

Дівчина народилася в селі Білі Ослави. Після закінчення школи вступила на факультет філології, спеціальність «журналістика». Тоді вона навіть не замислювалася про те, що скоро змінить фах та почне виготовляти солодощі з шоколаду.

Ще навчаючись в університеті, Яна працювала на різних роботах, роздумувала, чим буде займатися в майбутньому.

Коли хобі стало роботою: Яна Лейбюк з Франківщини виготовляє дивовижні солодощі з шоколаду, фото-2

Пристрасть до виготовлення солодощів з шоколаду з’явилася не одразу. Зараз майстриня розповідає, що отримує насолоду від свого захоплення.

Вже майже два роки вона виготовляє на замовлення різні солодощі з шоколаду. Та перш ніж захоплення почало приносити дохід, дівчина багато вчилася. Звісно, не обійшлося й без невдач та помилок.

Як з’явилася ідея виготовляти солодощі із шоколаду та що для цього потрібно Яна розповіла редакції 0342.ua.

- Розкажи, як з’явилася ідея розпочати займатися ”шоколадною справою”?

Шоколадна справа з‘явилася в моєму житті в дуже складний для мене період. Коли були певні труднощі і з роботою, і з усвідомленням того, ким я хочу стати.

Це був період коли мені хотілося різких змін і я була готова зробити все що завгодно аби змінити своє життя. Тому, коли з‘явилася ідея займатися шоколадом, я не роздумуючи прийняла рішення серйозно за це взятися. В той момент я не розуміла, чи буде це мати успіх для мене, тому я просто почала пробувати, ні на що не розраховуючи.

Коли хобі стало роботою: Яна Лейбюк з Франківщини виготовляє дивовижні солодощі з шоколаду, фото-3

Сама ідея з‘явилася спонтанно. Я побачила в інстаграмі сторінку із корисними солодощами й подумала, що могла б робити щось подібне, але по-своєму. Адже я завжди любила готувати солодощі й в принципі знала, що в мене є естетичний смак.

Прочитавши декілька постів, я наштовхнулася на слово «темперування». Що це таке вже детально вивчила із "Ютубу". А далі просто почала пробувати та шукати всю можливу відкриту інформацію.

- Як ти навчилася виготовляти перші цукерки з шоколаду?

Перші дві китайські форми, які я замовила мене дещо розчарували, бо вони були не тих розмірів. Це була форма для шоколадних плиток та форма для круглих цукерок. Але все одно свої перші шоколадки й цукерки зробила в цих формах. Мені сподобався процес і я була в захваті від результату, хоч він був не ідеальний (посміхається - ред.)

Саме навчання було повільним та розтягнутим, бо в мене не було грошей на те, щоб замовити форми, багато шоколаду та інші інгредієнти. Але вчилася я доволі швидко, все почало виходити майже одразу. Хоч зараз я дивлюся на свої перші роботи із соромом, але тоді мені здавалося, що все гарно.

- Скільки часу ти вже займаєшся цією справою?

31 грудня буде 2 роки як я запостила фото перших шоколадних плиток в “Інстаграмі”. А вже через 2 тижні створила робочу сторінку. Першими моїми клієнтами були родичі, сусіди та знайомі, а потім мене почали знаходити люди з інших міст України. Так усе й почалося.

- Шоколад дуже вимогливий продукт. Чи змогла ти одразу ж знайти підхід до роботи з ним? Були невдачі?

Шоколад - це чудовий продукт і він не є примхливим у роботі. Головне знати декілька нюансів. Наприклад, шоколад не терпить високої температури в приміщенні та надмірної вологості. Власне, це є головні умови. І далі все залежить від правильності темперування шоколаду. Темперування - це процес розтоплення шоколаду й доведення його до певної робочої температури.

Темперувати шоколад слід для того, щоб він не танув у руках, не мав розводів та блистів.

Коли хобі стало роботою: Яна Лейбюк з Франківщини виготовляє дивовижні солодощі з шоколаду, фото-4

Невдачі бували й вони були пов'язані із високою температурою в кімнаті та із деякими помилками у темперуванні. Влітку особливо важко працювати із шоколадом якщо немає кондиціонера. Тому є великий ризик невдач.

- Що потрібно вивчити, перш ніж розпочинати виготовлення шоколадних цукерок?

Найперше потрібно навчитися темперувати шоколад. Далі, якщо вчитися робити корпусні цукерки (цукерки з начинками) чи трюфелі, потрібно вивчити теорію ганашу, співвідношення жиру, води та цукру у начинці.

Також важливо розвивати естетичний смак, підбирати кольорову гамму, вміти створювати красиві композиції на шоколаді. Буде плюсом якщо людина має певні художні здібності, адже на цукерках можна малювати.

Коли хобі стало роботою: Яна Лейбюк з Франківщини виготовляє дивовижні солодощі з шоколаду, фото-5

Крім цього, якщо робити шоколад на продаж, потрібно гарно оформити робочу сторінку, мати красиві фото, щодня публікувати сторіз, потрібно налагоджувати контакт із клієнтом, розуміти його потреби, вміти консультувати, бути свого роду психологом.

- Скільки часу тобі було потрібно на виготовлення перших солодощів? А зараз процес виготовлення став швидшим?

Коли я починала, то все робила дуже повільно. Довго думала як оформити шоколадну плиточку так, щоб вона була візуально гармонічною, думала де помістити шматочок ягідки чи горішок. Повірте, такі деталі мають значення! А зараз я маю заготовлені дизайни й добре нагострене око.

А ще я не могла дозволити закупити велику кількість формочок і було дуже складно впоратись із великим замовленням. Зараз перестала економити на формах і зрозуміла, що маючи в арсеналі багато екземплярів форм, я значно пришвидшую свій процес роботи.

- Чи не було страшно відкривати власну справу? Що для цього потрібно?

Все що я пам'ятаю, що страшно не було. Я горіла цим і інтуїтивно розуміла, що це «воно». Коли вперше побачила реакцію людей, їхній зворотний зв'язок стосовно мого хобі, то вже дороги назад не було. Тільки вперед!

Насправді я вже давно задумувалася, щоб спробувати працювати на себе, розслабитися і робити те, що подобається. Це було необхідно заради того, щоб почати себе реалізовувати. Бо коли робиш щось не від душі, а тільки заради грошей - нічого не виходить.

Коли хобі стало роботою: Яна Лейбюк з Франківщини виготовляє дивовижні солодощі з шоколаду, фото-6

Я не можу сказати, що я відкрила власну справу, це надто голосно сказано. Я б назвала це просто словом «хобі», яке приносить дохід.

- Як з’являлися перші клієнти? Чи одразу ти розпочала вести інстаграм-магазин?

Першими клієнтами були родичі, сусіди, знайомі, як у всіх, хто починає маленький бізнес. А потім, завдяки інстаграму, у мене почали з'являтися замовлення з усіх куточків України. Спочатку були замовлення з Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, областей, далі із Києва і центральних областей, а згодом із Харкова, Одеси, Полтави…

Все було поступово, я спеціально ніколи не шукала клієнтів, вони самі мене знаходили. Отже, сила інстаграму таки існує (сміється - ред.)

⠀- Знаю, ти робиш масштабні замовлення солодощів на весілля. Скільки часу потрібно, щоб виготовити таку велику партію солодкого?

Замовлення на весільні бонбоньєрки я почала робити цього року в вересні. Але сама ідея з’явилася набагато раніше. Я дуже вагалася і був страх пропонувати таку послугу. Не могла зліпити пазл, як це все має бути. Але, як виявилося, страх був лише в моїй голові. Просто для великого замовлення потрібно більше часу, наперед замовити коробочки, стрічки, бірочки та інгредієнти. Тобто до цього слід готуватися заздалегідь.

Коли хобі стало роботою: Яна Лейбюк з Франківщини виготовляє дивовижні солодощі з шоколаду, фото-7

Щодо того скільки днів потрібно робити таке замовлення - це все залежить від кількості. В середньому на весілля замовляють 150-200 коробочок. Це 3-5 днів роботи.

Виготовлення шоколадних цукерок займає не так багато часу, як їх упакування. Тому що кожну коробочку потрібно скласти, розфасувати по капсулках цукерки, розфасувати по коробочках, зав'язати стрічки. Це трудомісткий процес.

- Карантин вплинув на багато сфер нашого життя. Чи відчула ти якісь зміни з початком карантинних обмежень?

Карантинні обмеження здається відчули всі. Коли був перший локдаун і не їздив жоден транспорт було важко добиратися до Нової Пошти. Але оскільки я не маю офлайн крамнички чи майстерні, це, напевно, єдине в чому була складність. Я працюю вдома, приймаю замовлення в інстаграмі, і це не так сильно вплинуло на моє заняття.

- Які в тебе плани на майбутнє? Чи плануєш розширювати виробництво?

Коли хтось мене запитує, чи планую я відкривати магазин чи кафе, я одразу кажу: “Ні й ще раз, ні!”. В мріях чи планах такого немає.

Коли хобі стало роботою: Яна Лейбюк з Франківщини виготовляє дивовижні солодощі з шоколаду, фото-8

Зараз є лише бажання розвиватися. А саме: закінчити професійні курси, помаленьку закуповувати інвентар для роботи, який мені знадобиться в майбутньому.

З часом хотіла б співпрацювати із кав'ярнями. Але перед цим хочу добре вдосконалити свої вміння. А далі час покаже…

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#солодощі #шоколад #цукерки #ялинка #ЯнаЛейбюк
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...