
15:03, 15 травня 2013 р.
Під час днів США у Франківську індіанські кухарі проведуть майстер-класи, демонстрації та дегустації
Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні має приємність оголосити, що представники корінних американців, шеф-кухарі д-р Лоїс Еллен Франк і Волтер Вайтвотер перебуватимуть в Україні з середи, 15 травня, до п’ятниці, 24 травня, і проведуть ряд програм, спрямованих на висвітлення американського коріння багатьох популярних українських продуктів.
Ці двоє шеф-кухарів відвідають кілька шкіл, кулінарних інститутів, музеїв та інших місць у Києві й Івано-Франківську. Під час цих відвідин вони розкажуть про важливу роль, яку відіграють такі американські харчові продукти, як картопля, кукурудза, помідори і боби, у багатьох спільнотах і культурах американських індіанців. Буде проведено ряд уроків куховарства, демонстрацій і дегустацій.
Д-р Лоїс Еллен Франк – корінна американська індіанка, шеф-кухар, історик кухні американських індіанців, кулінарний антрополог, письменниця й фотограф. Лоїс Франк провела понад 25 років, документуючи процес приготування страв і спосіб життя індіанських громад на Південному Заході США, написала кілька статей і наукових досліджень на цю тему, зробила чимало фотографій. Це тривале захоплення життям громад корінних американців знайшло свою кульмінацію у її книжці “Страви південно-західних індіанських народів”, яку після опублікування було відзначено поважною нагородою імені Джеймса Бірда. Д-р Франк – ад’юнкт-професор Інституту мистецтв американських індіанців (IAIA), де вона читає студентам курс “Національні концепції їжі корінних американців”. Вона є провідним викладачем мистецтва кулінарії у Кулінарній школі Санта Фе і шеф-кухарем/співвласником компанії “Red Mesa Cuisine”, разом із іншим корінним американським шеф-кухарем Волтером Вайтвотером із племені Діне (Навахо). Ця компанія, розташована у Санта Фе, пропонує обслуговування різноманітних заходів і проведення освітніх семінарів із використанням корінних американських, місцевих та екологічно безпечних страв. Лоїс вирощує і купує у корінних племен натуральні інгредієнти, зібрані ними вручну по всіх американських територіях, і вводить ці інгредієнти у сезонні меню. Вона навчає своїх клієнтів історії цих успадкованих нами корінних американських страв під час різноманітних подій, які проводяться у різних місцях, через їжу, яку вона подає, інтерпретуючи все це на сучасний лад.
Волтер Вайтвотер веде свій рід із племені Діне (Навахо). Він виростав в умовах дотримування традицій і почав готувати їжу ще малим хлопцем, коли побачив, як це роблять люди під час певних традиційних церемоній, що їх відвідувала його родина. Професійно куховарити він почав у 1992 році. Вайтвотер був кулінарним радником книжки “Страви південно-західних індіанських народів” і виступав у кількох телевізійних шоу, зокрема у таких, як “Південно-західна кухня з Боббі Флеєм” і “Таємне життя південно-західних страв”. Шеф-кухар Вайтвотер активно сповідує у багатьох аспектах традиційний спосіб життя у себе вдома – в Піноні, штат Арізона, виконує свої церемоніальні обов’язки й допомагає своєму батькові давати раду з їхньою отарою овець. Вайтвотер веде курси куховарства у Кулінарній школі Санта Фе, спеціалізуючись на приготуванні корінних американських страв Південного Заходу.
Четвер, 16 травня
ІВАНО-ФРАНКІВСЬК
10.00–11.00
Зустріч і запитання/відповіді у Прикарпатському університеті
Вул. Шевченка, 57
Контактна особа – Дмитро Романюк
050-904-8037
12.00–13.00
Майстер-клас із кулінарії корінних американських індіанців у “Парк-готелі”
Вул. Мазепи, 146
Контактна особа – Ліза Соловей
050-433-8811
16.00–16.30
Відкриття фотовиставки корінних американських індіанців
Івано-Франківська обласна бібліотека
Вул. Чорновола, 22
Контактна особа – Людмила Бабій
098-227-6053
П’ятниця, 17 травня
ІВАНО-ФРАНКІВСЬК
9.30–12.30
Майстер-клас у Івано-Франківському технікуму ресторанного сервісу і туризму
Національного унівситету харчових технологій
Вул. Осипа Сорохтея, 43
Контактна особа – Олександра Давиденко
099-341-8977
---------------------------
Public Affairs Section
United States Embassy Kyiv
4 Aircraft Designer Igor Sikorsky St.
Kyiv 04112 Ukraine
tel. +380-44-521-5026
http://ukraine.usembassy.gov
kyivpress@state.gov
Дні Америки в Івано-Франківську
15-17 травня, 2013
15 травня, середа
16:00 -16:15 Відкриття фотовиставки «Карпати – Аппалачі. Споріднені Землі», вул. Незалежності
15:00-17:00 Презентація «Бібліотечні асоціації України та США: роль у визначенні етичних засад професії» Івано-Франківська обласна бібліотека, вул. Чорновола, 22
16:30 – 18:00 Показ фільму «Бруклінський замок», (кінотеатр «Люм’єр»)
16 травня, четвер
9:00 Американські кулінари – ранкове інтерв’ю на телестудії «Галичина»
9:00 – 18:00 Тех-Кемп Івано-Франківськ 2.0 в Івано-Францівському національному технічному університеті нафти і газу
10:00 – 12:00 Американські кулінари – візит до Прикарпатського національного університету, зустріч зі студентами
10:00 – 12:00 Презентація «Електронні книги та e-readers: модель США»
Івано-Франківська обласна бібліотека, вул. Чорновола, 22
12:00 – 13:00 Кулінарний майстер-клас «Їжа корінних американців» Парк-готель
14:00 – 18:30 «Ярмарок освіти» в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника Прикарпатський національний університет, вул. Шевченка 57
16:30 – 18:00 Показ документального кіно «Планета Бі-бой» (кінотеатр «Люм’єр»)
18:30 – 20:00 Показ фільму «Генерал» у супроводі ALLOY ORCHESTRA (кінотеатр «Космос»)
16:00 Відкриття фотовиставки «Їжа корінних американців»
Івано-Франківська обласна бібліотека, вул. Чорновола, 22
17 травня, п’ятниця
19:50 – 22:00 Показ короткометражних фільмів Бастера Кітона у супроводі ALLOY ORCHESTRA
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
14:30
18 квітня
12:00
18 квітня
11:30
18 квітня
Спецтема
Оголошення
21:39, 13 квітня
11:50, 9 квітня
2
11:48, 12 квітня
10:12, 15 квітня
live comments feed...