• Головна
  • Все буде "Віскі". У Івано-Франківську вже сім років існує "Віскі клуб"
13:41, 21 квітня 2020 р.
Надійне джерело

Все буде "Віскі". У Івано-Франківську вже сім років існує "Віскі клуб"

Все буде "Віскі". У Івано-Франківську вже сім років існує "Віскі клуб"

Папа Римський жартома назвав віскі "справжньою святою водою".

В Івано-Франківську діє знача кількість громадських організацій, діяльність яких спрямована на різні сфери суспільного життя. Сьогодні хочемо вас познайомити з цікавою громадською організацією міста - Віскі Клубом, про який розповів голова громадської організації Володимир Соколовський.

Чому громадська організація носить таку дивну назву?

Так, в якійсь мірі назва мало притаманна громадським організаціям. У нас громадські організації асоціюються з політикою, екологією, різними формами контролю, а тут - віскі. Ще у 2013 році на базі дегустацій, які проводились магазином WINETIME зібралася група поціновувачів віскі. З ініціативи Романа Гнатковського, якого нажаль зараз нема з нами, був організований Віскі Клуб. Ми збиралися щомісяця в дегустаційному залі WINETIME і відкривали для себе «світ віскі». Тоді ж спонтанно з’являлося багато креативних ідей щодо клубного життя, які практично не були реалізовані. З початком війни наша група мало не розпалася, але зберігся кістяк, на який потім наросли м’язи. У 2018 році ми офіційно оформились в громадську організацію, зареєстрували статут, розробили положення і герб. Назву залишили попередню. Думаю що добре, коли люди групуються за інтересами. В розвинутих країнах це давня практика. У нас раніше була тільки профспілка, партія, комсомол, піонерська організація і жовтенята, все інше не заохочувалось.

Скажіть, для чого це все? Це такий культурний привід зібратися і добре випити?

Випити теж. Для цього ми і проводимо дегустації. Але напитися можна набагато простіше і дешевше. Ми в клубі ставимось до віскі як до смакового продукту. Думаю, що практично кожен українець зараховує себе до вроджених дегустаторів борщу, або сала. На Західній Україні практично кожен розуміється на баноші. У Закарпатті на бограчі і виноградному вині. Розуміються, бо постійно вживають і можуть відрізнити де добре, а де не дуже. У людини є еволюційно набутий хист до дегустації через добре розвинений нюх і смак, а далі працює пам'ять і досвід. Мене завжди коробить коли віскі порівнюють з самогоном. Тому що самогоном, як правило, називають грубий, різкий, специфічно пахнічий, іноді мутний алкогольний напій власного виробництва. Якщо говорять про хороший самогон, то його з повагою називають домашня горілка. Так і з віскі. Є сорти віскі, які не хочеться другий раз навіть нюхати, які віддають сивухою, ацетоном, грубим дубом або чимсь іншим мало приємним, а є віскі, які хочеться пробувати ще раз і ще раз. Якщо не часто вживати хороший віскі і взагалі не вживати завідомо поганий, то з часом, так як і з борщем, починаєш все більше і більше на цьому розумітися. Спочатку запам’ятовуються назви, потім приходить розуміння типу, стилю, часу витримки, особливостей витримки, фільтрації, впливу бочки, країни, регіону, конкретного виробника і таке інше.

Як часто Ви зустрічаєтесь?

Один або два рази на місяць. Як правило на першому поверсі бутік-готелю «Фонтуш», який останнім часом став нашою постійною резиденцією. Місце для проведення дегустацій нам безкоштовно надає власник готелю пан Тарас Клим.

Чи багато Ваша організація налічує прибічників?

Дійсних членів віскі клубу двадцять шість.

А які ще можуть бути?

Ще є троє почесних членів. Є люди, які були запрошені, відвідали наш клуб, яких ми поважаємо і з якими підтримуємо зв'язок. Люди, які є кращими серед професіоналів України в певних галузях і яких ми раді завжди бачити в себе.

Хто є дійсними членами Вашого клубу?

Люди, мешканці нашого міста, різного віку, різної статі, різних професій, які хочуть більше знати про цей особливий і прекрасний напій.

І що Ви робите, коли зустрічаєтесь, як відбуваються Ваші зустрічі?

Кожна дегустація завчасно готується. Підбирається тематика. Тема може бути довільна, але зв’язана з віскі. Один або два рази на рік темою може бути інший міцний алкоголь, наприклад текіла або джин. Тему потрібно підготувати. Якщо це, до прикладу, шотландський віскі з Оркнейських островів, то готується відеоряд про саму віскікурню, її історію, власників, продукцію, можливо цікаві історії або легенди про цей регіон. Підбираємо віскі цього виробника. Проводимо дегустацію. Обмінюємося думками. Або можуть бути порівняльні дегустації різних виробників світу для одного типу віскі. Безліч варіацій, безліч тем. Визначаєм свій рейтинг напоїв. Іноді він може не відповідати усталеному.

Все буде "Віскі". У Івано-Франківську вже сім років існує "Віскі клуб", фото-6

Що значить усталеному?

В світі індустрія віскі має свою історію і традиції. Видається певна кількість різних каталогів і рейтингів. Вони формуються дуже досвідченими фахівцями, які мають світовий рівень. Крім цього в інтернеті є безліч кваліфікованих або не дуже кваліфікованих блогерів, які встановлюють свій рейтинг віскі. Думка більшості спеціалістів є усталеною.

Яких результатів Ви досягли?

На даний час доволі скромних. У світі продукують більше 5 тисяч сортів віскі. Ми продегустували не більше 300 сортів.

Все буде "Віскі". У Івано-Франківську вже сім років існує "Віскі клуб", фото-7

Які сорти віскі, на Вашу думку, найкращі?

Найкращі ті, які Вам в даний час подобаються. Якщо вам подобається Джек Деніелс з колою, пийте і насолоджуйтесь. Проте ми в клубі, в основному, дегустуємо витримані шотландські молти (односолодові), або такі ж ірландські.

А які сорти існують ще?

Шотландія та Ірландія є батьківщиною віскі і найкращі віскі походять саме з цих країн. Крім них досить сильними виробниками є Японія, Англія з Уельсом, США, Канада, Індія, Тайвань, Австралія, Нова Зеландія, Німеччина, Франція, Швейцарія, Бельгія, Данія, Норвегія, Нідерланди, Чехія, Південна Африка. Почалося виробництво в Словаччині, Молдові, Вірменії, Грузії, Азербайджані. Через особливості нашого законодавства, виробництво віскі в Україні майже не розвивається, якщо не враховувати мікропотужності Микулинецького бровара тернопільської області.

Які Ваші плани на майбутнє?

Плани різноманітні. Це і дегустація нових релізів, участь у віскі-фестивалях, спільні зустрічі з іншими віскі клубами України, міжнародна діяльність, але спочатку потрібно пережити коронавірус.

thewhiskyclub.site

https://www.facebook.com/groups/WhiskyClubUA/

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#івано-франківськ #віскі клуб #володимир соколовський #віскі #громадська організація
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Останні новини
Оголошення
live comments feed...