• Головна
  • Гриб ціною в здоров'я. Дитина опинилась в лікарні
10:00, 15 жовтня 2017 р.

Гриб ціною в здоров'я. Дитина опинилась в лікарні

Учора до міської лікарні Надвірної  була доставлена десятилітня дитина з підозрою на отруєння грибами.

Після обстеження лікарі підтвердили підозру. Наразі дівчинка перебуває в стані середньої важкості.

Нагадаємо, що це вже далеко не перший випадок отруєння грибами на Прикарпатті. Зокрема, нещодавно отруєння грибами стало причиною смерті шестирічної дитини.

Тож, будьте уважними у споживанні грибів та дотримуєтьсь правил їх приготування.

Профілактика отруєнь грибами

Симптоми отруєння виявляються через 5-7 годин (якщо причиною отруєння є консервований продукт, то набагато швидше) після вживання:

судоми, гострий біль у животі, нудота, блювання, пронос, запаморочення, рідкий пульс. В цьому разі необхідно якнайшвидше відправити потерпілого до лікарні.

Для запобігання можливості отруєння грибами необхідно дотримуватись наступних порад:

  • Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні.
  • Грибів, які ви не знаєте або тих, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі.
  • Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби. Обов'язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці.

Оскільки отруєння можуть виникати не тільки при вживанні отруйних грибів, необхідно пам'ятати, що при порушенні технології заготівлі, і їстівні гриби можуть становити небезпеку для здоров'я.

Консервувати можна практично будь-які дарунки природи. Головне -дотримуватися при цьому елементарних правил гігієни. Особливий випадок - гриби. Їх украй важко повністю відмити від часточок ґрунту, у якому можуть знаходитися спори ботулізму. До того ж, у домашніх умовах неможливо досягти такої стерилізації, як на промисловому підприємстві. Тому вдома, тим більше на дачі, гриби краще сушити, варити, солити, маринувати, не закупорюючи банки герметичними кришками, адже збудник ботулізму розвивається тільки за відсутності кисню.

Варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим. Категорично забороняється зберігати в морозильнику (якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки) свіжі гриби довше 2-3 днів. Навіть у їстівних грибах згодом починають виділятися отруйні речовини, які не зникнуть при варінні і смаженні.

Читайте також: На Прикарпатті – отруєння настоянкою на мухоморі

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Івано-Франківськ #Івано-Франківськіновини #здоров'я.отруєння #гриби
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...