Ми не радимо вам відмовлятись від улюбленої їжі, але ви маєте знати, чи не може бути вона небезпечною для вас.

Через високу температуру повітря їжа швидше псується, а мікроби розмножуються активніше. З’ясуймо конкретніше: споживаючи які продукти, ми частіше ризикуємо отримати харчове отруєння? І як вберегти себе від неприємностей?

У списку потенційно небезпечних на перше місце я б поставив продукти птахівництва. Наприклад, курячі яйця. Відомо, що загальний термін їх придатності — 30 днів. Але якщо цей продукт упродовж дня продають на ринку просто неба чи в крамниці, але не зберігають у холодильнику, то він обов’язково стане причиною розвитку інфекційних недуг. Найчастіше — сальмонельозу. Тому й кондитерські вироби з додаванням сирих яєць, і навіть яйця, зварені на м’яко — найбільша літня загроза. Це ж стосується курятини: страви з курячого м’яса добре варіть і пропікайте.

Це ж стосується курятини: страви з курячого м’яса добре варіть і пропікайте.

Які ще продукти — у списку?

Молокопродукти. Вони — ідеальне середовище для розвитку патогенів. При неправильному зберіганні (поза холодильником) непастеризовані молоко, сметана, сир уже за декілька годин можуть стати зараженими. Кондитерські вироби зі сирковим, білковим кремом — також потенційно небезпечні.

Дуже часто просто з машин продають свіжу рибу, мовляв, “жива”...

У спекотну погоду ризиковано купувати не те що свіжу рибу з машини, але й ту, яка зберігається у льоді поза морозилкою. Періодично розморожуючись і заморожуючись, стейки і філе “збагаючуться” не лише мікробами, а й гістаміном (саме ця речовина провокує реакції на кшталт алергічних).

А як щодо свіжих ягід, які часто також продають на сонці чи в магазині неохолодженими?

Поза холодильником ягоди не лише швидко віддають сік, а й перетворюються на резервувар інфекцій. Мало хто має звичку обдавати полуниці, суниці, черешні гарячою водою. А на ягодах живуть і розвиваються небезпечні для життя мікроорганізми, які здатні провокувати не лише діарею, але й гепатит А (жовтуху).

Але якщо продукти (про які б не йшлося) зберігаються в холодильнику, небезпеки вони не становлять?

Так, якщо дотримуватись усіх умов зберігання. По-перше, правил грамотного сусідства: у холодильнику свіжі овочі, ягоди, городина повинні лежати подалі від сиру, ковбаси, яєць тощо. Не забуваймо, що бактерії можуть мігрувати. Крім того, термін зберігання продуктів влітку, навіть у холодильнику, коротший. Тому радив би готувати страви рівно стільки, скільки зможете з’їсти упродовж двох днів. Особливо це стосується салатів, заправлених соусами та сметаною.

А ще варто знизити температуру в холодильнику, бо, відчиняючи дверцята, ми напускаємо туди тепле повітря.

Які симптоми свідчать про харчове отруєння?

Бактерії, віруси, що потрапили в організм, починають швидко розмножуватися, провокувати інтоксикацію. Звідси — пронос, нудота, підвищення температури.

Головне — максимально знизити інтоксикацію й уникнути зневоднення. Упродовж дня вживайте сорбенти, які зв’язують токсини, пийте потроху і часто — вода ці токсини виводить. При сильному проносі допомагає крохмаль (ложку порошку залити половиною склянки кип’яченої води). Щодо протимікробних ліків, то без поради лікаря не рекомендую їх вживати, адже вони можуть стерти картину хвороби.

Якщо ж симптоми підсилюються, підвищується температура тіла, діймає біль голови, блювання, пронос, з’явилися висипання на шкірі, — це означає, що організм не може впоратися з інфекцією, і вам потрібна госпіталізація.