Основні засади і вимоги організації харчування дітей у школах

Питання організації харчування дітей у навчальних закладах залишається одним із найбільш актуальних. На активну діяльність дітей впливає саме правильна організація та додержання режиму харчування. Тож управління торгівлі Івано-Франківського виконавчого комітету провело ряд заходів щодо організації  харчування учнів у 2014-2015 навчальному році.

За ініціативою управління освіти і науки та участю центру ДП «Івано-Франківськстандартметрологія», управління торгівлі, міськрайонного управління Держсанепідемслужби 4 вересня поточного року було проведено нараду приватних підприємців, відповідальних за організацію харчування учнів та медичних працівників шкіл міста.

На нараді розглянули питання щодо організації харчування учнів, особливу увагу було зосереджено на проблемі якості надання послуг з організації гарячого харчування.

Відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» у 2014 році проведено конкурсні торги. За результатами торгів було укладено 25 договорів на закупівлю послуг з організації гарячого харчування учнів за державні кошти з переможцями, згідно яких в усіх загальноосвітніх навчальних закладах здійснюється харчування учнів шкіл.

Послуги громадського харчування для учнів шкіл надають 24 суб’єкта підприємницької діяльності та технікуму ресторанного сервісу і туризму Національного університету харчових технологій.

Завдяки спільним діям управління торгівлі, управління освіти і науки, приватних підприємців та батьківських комітетів шкіл стан організації харчування школярів щорічно якісно змінюється, покращується матеріально-технічне забезпечення торгово-виробничих процесів, естетичний вигляд їдальні.

В усіх школах керівниками навчальних закладів та приватними підприємцями розроблено:

  • паспорт шкільної їдальні;
  • комплексно-цільові програми організації і розвитку харчування учнів;
  • створені комісії громадського контролю з організації харчування;
  • організовано роботу з учнями, батьками з питань раціонального, збалансованого харчування учнів.

Приватні підприємці склали циклічне меню по сезонам для всіх дітей навчального закладу. Також дотримуються умови і терміни зберігання сировини, технологія виготовлення страв, правила особистої гігієни працівників харчоблоку.

На 2015-2016 навчальний рік поновлено та розроблено нові технологічні і калькуляційні картки приготування гарячих, холодних страв. Укладено угоди з постачальниками на закупівлю всіх продуктів харчування.

Якість харчування школярів, матеріально-технічне забезпечення торгово-виробничих процесів, організація роботи з питань раціонального харчування є на постійному контролі управління торгівлі.