Цьогоріч на Прикарпатті п'ятеро осіб отруїлися дикорослими грибами

Сезон "тихого полювання" у розпалі. На Прикарпатті велике різноманіття їстівних грибів. Втім, щороку трапляються випадки отруєння грибами, як серед дорослих, так і серед дітей. 
Як повідомляє Держпродспоживслужба області, за 2021 рік п'ятеро осіб отруїлося грибами. Серед них двоє дітей. Отруєння викликали сироїжки, які вважаються умовно їстівними грибами. Потерпілі збирали їх самостійно.
Щоб запобігти отруєнню потрібно дотримувати правил:
- Уникати стихійних ринків. Купляти гриби тільки у спеціалізованих місцях.
 - Збирати та їсти тільки ті гриби, в яких ви впевнені. Це ж стосується і покупок грибів. 
- Не пробуйте на смак сирі гриби.
- Вдома, зібрані гриби потрібно ще раз перевірити. Якщо хоч трохи сумніваєтеся - викидайте. Часто, поганки маскуються під їстівні гриби. Не ведіться на аромат та привабливий вид. Деякі отруйні гриби виглядають дуже"апетитно", цим самим вводячи вас в оману. 
- Вдома гриби потрібно добре промити. Забруднену землею ніжку - викинути. 
- Готувати гриби потрібно у день збору. Технологія приготування повинна зберегтися. Гриби треба прокип'ятити 30 хвилин у воді. Тоді її злити та ще двічі повторити процедуру. 
- Консервувати гриби також потрібно правильно. Гриби, які неправильно готувалися або зберігалися, можуть бути дуже небезпечними для здоров'я. 
- Умовно їстівні гриби потрібно вимочувати або відварювати. 
- Гриби, які довго зберігаються, треба прокип'ятити 10-15 хвилин.
Запам'ятайте, дітям до 12 років, вагітним та літнім людям не слід вживати гриби. Якщо з'явилися симптоми отруєння - нудота, біль у животі, блювання - негайно звертайтесь до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!