Топ цікавих фактів про ананас

Ананас, безумовно, один з найбільш незвичайних тропічних фруктів, який зразу привертає увагу своєю незвичною формою. Він займає одну з лідируючих позицій в світі – знаходиться на третьому місці за обсягом споживання. 

Пропонуємо Вам топ цікавих фактів про смачний ананас. 

· Цей фрукт отримав свою назву від слова «нана», що на одному з діалектів індіанської мови означає «солодкий». 

· Ананаси дуже повільно дозрівають. Ананасу щоб досягти зрілості потрібно майже три роки, але його плід може сягати п'ятнадцяти кілограм. 

· Відомо понад пів сотні сортів ананаса, які відрізняються ступенем соковитості, розмірами, формою, кольором м’якоті і т.д. Найбільш поширені і затребувані плоди сортів: чубатий – один з найбільш ароматних; золотий (голд) – вважається найсолодшим; червоний (іспанський) – кисло-солодкий, стійкий до тривалого зберігання; куїн – невеликих розмірів, скороспілий. 

· Стиглий ананас дуже швидко псується, його необхідно з’їсти максимум за два дні або зберігати в холодильнику (там він збереже свіжість близько тижня). 

· Ананас солодкий, але досить низькокалорійний фрукт. У 100 грамах міститься близько 50 калорій. У ньому немає жирів, зате є велика кількість клітковини, яка поліпшує травлення та забезпечує почуття ситості. 

· Можна виростити власний ананас, якщо відрізати верхівку ананаса і посадити її у вологу землю, куди вона пустить коріння.  

· Ананас містить близько 75% денної дози марганцю, який зміцнює кістки і сполучні тканини. В одному з досліджень вчені з’ясували, що марганець разом з іншими мікроелементами, здатний запобігти остеопорозу (зниження щільності кісток). М’якоть ананаса на 86% складається з води. У ній міститься сахароза, лимонна і аскорбінова кислоти, вітаміни груп А, В і С, а також такі мінерали: калій (велика кількість), залізо, мідь, кальцій, цинк і йод. 

· Бразильські вчені вивели новий вид ананаса, який не треба чистити від шкірки, що колиться і можна легко поділити на часточки, як мандарин. Він менше простого ананаса і важить від 800 до 1200 грамів. 

· Після збирання врожаю, ананаси не продовжують дозрівати, як наприклад банани і тому кожен ананас, який продається уже на прилавках не стане більш спілим.