Голова кооперативу Олег Журавінський.
Тут діє сільськогосподарський обслуговуючий кооператив "Еком", який об'єднав 43 селян, пише Голос України.
Голова кооперативу Олег Журавінський майже десять років працював бригадиром, агрономом у місцевому колгоспі. Раніше тут був молокопункт. Та їхати за невеликою кількістю сировини заготівельникам невигідно. Й селяни-одноосібники залишилися за бортом.
Сімейні ферми отримали доїльні апарати. Члени кооперативу розчистили територію старого пасовища від чагарників, засіяли спеціальною травою, витривалою до засухи. Є тут пересувна доїльна установка. За проєктні кошти обладнали електропастухом, мають власну свердловину для напування худоби. Зручно, бо корови перебувають тут протягом сезону. Господарі приходять подоїти - та й спокій.
Завдяки участі в державних програмах "Еком" отримав холодильні установки, а також часткову компенсацію на придбання автомобіля для доставки молока.
Спочатку раділи з того, що постачають молокопродукцію в місцеві крамниці та соціальні заклади. Коли ж сировини стало багато, треба було шукати шляхи для її переробки. Вирішили виготовляти тверді сири. То з якихось журналів, то через Інтернет рецепти вишукували. Та все якось не те.
Олег Журавінський домовлявся про приїзд фахівця-сировара з Нідерландів. Знайшов аж зі Швейцарії - Норберта Буррі. Іноземець спочатку працював як волонтер. Тепер приїжджає регулярно, дає фахові рекомендації. Якраз має навідатися, щоби впровадити новий сорт сиру.
Реалізують твердий сир здебільшого в Рогатинському районі. Великою підмогою є ярмарки та фестивалі. Зареєстрували логотип "Чесниківський сир". Члени кооперативу навчаються, випробовують, удосконалюють процес. Мають авторські розробки. Приміром, сир із чорнушкою виробляється винятково в "Екомі". Він з ароматною пікантною добавкою - чорним кмином, або чорнушкою - по-місцевому.
Приклад Чесників став знаковим для області.
Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття спільно з департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації всіляко пропагують підприємництво в селах. Організовують виїзди для журналістів та всіх охочих, щоб показати успішні приклади розвитку бізнесу. Наприкінці березня мають намір на базі "Екому" організувати семінар для власників сімейних ферм.