На початку весни люди часто відчувають втрату енергії, легку втомлюваність, іноді апатію. Як це виправити харчуванням?
На весні нерідко виникає дефіцит якихось вітамінів, навесні це як правило вітамін D. Він потрапляє в організм двома шляхами — через сонячні промені та їжу, яка містить вітамін D. Це яйця всмятку, риба — оселедець, печінка тріски.
Також може бути дефіцит вітаміну C – він не накопичується в організмі, його відсутність дає слабкість. Потрібно їсти зелені овочі, плюс дуже корисні заморожені ягоди.
Коли ми спимо менш як 7-8 годин, в нас високий рівень гормону стресу. Зараз потрібно багато спати, більше дихати свіжим повітрям, бути фізично активними, вживати їжу максимально натурального походження.
Все просто - пам'ятай, що вітаміни «нового врожаю» ще не дозріли, тому для підвищення тонусу вибирай те, що накопичує корисні речовини і надовго зберігає їх, або ж те, що дозріло недавно - взимку. Для цих цілей годяться цитрусові, насіння, горіхи і боби. Приємний бонус: ці продукти ідеально вписуються в пісне меню.
5 основних видів харчових продуктів мають бути присутніми в раціоні людини. Це фрукти та/або овочі, злаки, молочні продукти, м'ясо та риба. Оптимально вживати 5 порцій овочів або фруктів на добу. В період, коли мало свіжих овочів, можна використовувати заморожені або консервовані овочі та фрукти. Найгіршим овочем в дієтології вважається картопля. Сезонно можуть використовуватись морква, буряк, капуста, цибуля, яблука.
Для підтримання здорового імунітету один прийом їжі повинен включати кисломолочний напій – йогурт, кефір, ряжанку.
Цінним елементом харчування весною може стати пророщене зерно. Ці паростки містять в собі надзвичайно велику кількість вітамінів у природному вигляді. Також, цінним продуктом є мед, а особливо, бджолина перга, в якій є велика кількість корисних мікроелементів для підтримання імунітету в період авітамінозу.
Ознаки дефіциту вітамінів
- При нестачі вітаміну А порушується сутінковий зір, розвивається так звана «куряча сліпота». Шкіра стає сухою і лущиться (особливо на п’ятах, колінах, ліктях), волосся стає ламким і випадає.
- При дефіциті вітамінів групи В з’являються неврологічні порушення: по шкірі «повзають мурашки», відчуваються судоми окремих м’язів, порушується сон, з’являється дратівливість.
- При нестачі вітаміну С підвищується проникність дрібних судин і на шкірі легко виникають «синці», з’являються носові кровотечі, кровоточать ясна, знижується імунітет і людина не виходить з ГРВІ і так далі.
- Не вистачає в організмі кальцію – розвивається остеопороз (підвищена крихкість кісткової тканини), порушується згортання крові, бувають судомні посмикування м’язів.
- Мало заліза – поступово розвивається недокрів’я.
Продукти, які містять необхідні вітаміни
Доступні продукти, які є джерелами потрібних вам вітамінів. Залежно від того, якої речовини не вистачає, слід збагатити свій раціон відповідними продуктами:
- А – морква, якісне вершкове масло, квасоля, буряк, гарбуз і теляча печінка.
- В1 – гречка, свинина, картопля (відварениа або запечена), вівсянка, горіхи і рис.
- В2 – молоко, мигдаль і нежирна свинина.
- В3 – яйця, риба, куряче м’ясо, арахіс, чорнослив і сир.
- В5 – цільнозерновий хліб, риба та м’ясо.
- В6 – печінку, висівки, пророщені зерна пшениці.
- В9 – буряк, квасоля, морква, салат і зелені овочі.
- В12 – яйця і кисломолочні продукти.
- С – цитрусові фрукти, капуста, яблука, ківі і шипшина.
- D – сир, риб’ячий жир, гриби і масло.
- Р – печінка яловича, молоко і горіхи.
Всі необхідні продукти для підтримання здоров'я в весняний період Ви можете знайти на Центральному ринку м. Івано-Франківська.