Борщ - одна з найбільш популярних українських страв. Червоний борщ - найулюбленіша і найбільш уживана з рідких овочевих страв. Червоний борщ готують з капустою, морквою, буряком, зеленню та картоплею.
У недільні й святкові дні борщ здавна варили на м'ясному бульйоні (зі свининою або птицею), у будень - заправляли товченим або смаженим салом із цибулею і часником. Для смаку та гостроти добавляли квас-сирівець, сироватку або жинтицю (рідина, що залишається після готування карпатського сиру, або масла), а подаючи на стіл у святкові дні, забілювали сметаною.
Окремо треба сказати про Галицький борщ, він зазвичай дуже наваристий та густий.
Недарма говорили у народі, що у доброму борщі ложка має стояти. Готують галицький борщ за наступним рецептом. Беруть 2 великих червоних галицьких буряка, свинину, помідоровий сік, кучеряву капусту, сушені гриби ( як же без них на Прикарпатті) та часник.
Два буряки труть на грубій терці і тушкують на олії (інколи кроплячи соком цитрини). Окремо варять м’ясо з грибами, сіллю, перцем і часником. Додають решту покраяних на четверо буряків, а за півгодини- закришку. Наприкінці, коли м’ясо вже майже м’яке, вкидають капусту, яка повинна кипіти 5 хвилин. Відтак м’ясо і буряки виймають.
До вивару здавна додавали тушковані буряки і м’ясо, покраяне на смужки. Вливали помідоровий сік і трохи квасу. Далі все доводили до кипіння і знімали з вогню. При подачі заправляли сметаною.
Читайте також: Найкращі страви галицької гастрономічної кухні. Галицький борщ
Борщовий набір – це продукти, які входять до класичного рецепту головної страви української кухні. Кожна господиня знає, що все необхідне для приготування справжнього борщу можна знайти на Центральному ринку. Адже там свіжі продукти і все в одному місці.
Так, кілограм картоплі на ринку обійдеться в середньому 8-10 гривень. Картоплю переважно привозять з Тернопільщини.
Ріпчаста цибуля коштує від 8 гривень за кілограм.
Капуста – 7,50 минулорічна та 19,80 гривень молода.
За кілограм буряку та моркви продавці на ринку просять від 6 до 12 гривень. Ці овочі також вітчизняні, вирощені на чорноземах Тернопільщини, Херсонщини та Полтавщини.
Домашню квасолю купляємо на ринку по 15-20 гривень за пів літри.
М'ясний борщ варять на м'ясо-кістковому бульйоні. Традиційно для цього використовують свинячі ребра. На ринку вони коштують 70 гривень за кілограм. До слова, все м’ясо на Центральному ринку сертифіковане і проходить ретельну перевірку фахівцями державної ветеринарної лабораторії.
Також не можна уявити борщ без свіжої зелені. Так, пучок зелені з кропу та петрушки обійдеться у 20 гривень.
Отож, все необхідне для приготування смачного борщу Ви знайдете на прилавках Центрального ринку, де є широкий асортимент свіжих та якісних інгридієнтів за порівняно низькими цінами.
Читайте також: Традиційна кухня Прикарпаття
Банош – відголос гуцульської душі
Які гори Вам більше до смаку. Гастрономічні тури на Прикарпатті
Овеча бринза - найпопулярніший сорт сиру в Карпатах
Пструг - окраса карпатської кухні. Страва з форелі, якою славляться швидкі карпатські ріки
Гуцульський йогурт. Гуслянка – автентичний карпатський національний кисломолочний продукт
Грибна юшка – ароматна візитівка Карпат
Традиційна кухня Прикарпаття. Добірка апетитних гуцульських страв
За сирами – до Карпат: як розвивається гастротуризм на Прикарпатті (відео)