Більшість людей знає, що сухофрукти є корисним для людини продуктом. Вони не тільки відрізняються великим вмістом клітковини, що сприяє поліпшенню травлення, великою кількістю мінералів. За останнім показником сухофрукти здатні дати фору навіть свіжим фруктам.
Зиму по праву можна назвати сезоном сухофруктів, які збагачують раціон корисними мікроелементами та вітамінами. Запастися ними найвигідніше на Центральному ринку Івано-Франківська. Адже саме тут пропонують найбільший вибір та ще й за доступними цінами.
В асортименті як класичні – родзинки, курага, чорнослив, інжир, фініки, журавлина, так і екзотичні – урюк, унабі та інші.
Унабі – відомі східні солодощі. Ці плоди ще називають зізіфус, китайський фінік, жужуба, ююба та французька грудна ягода. 100 грам цього сухофрукта на ринку коштує 10 гривень. Привозять їх до Франківська з центральної Азії – Таджикистану і Туркменістану.
Продавець сухофруктів Мусо розповідає, що одним із головних достоїнств китайського фініка – його унікальний склад, у який входять вітаміни, корисні мікроелементи, катехіни, каротин, кумарини.
«У плодах унабі міститься у кілька десятків разів більше вітаміну С, ніж у лимоні, але при цьому фініки набагато приємніші на смак. Він ніжно-солодкий та нагадує фінік і сушену грушу», – каже продавець.
Щодо цін на класичні сухофрукти, то, наприклад, курага коштує від 75 гривень за кілограм, чорновслив від 85 за кілограм, фініки від 80 за кілограм, а родзинки вартують від 90 гривень за кілограм.
З’їдаючи кілька плодів в день, можна зміцнити імунітет, поповнити організм кальцієм, магнієм, залізом, сіркою та іншими необхідними для нормального функціонування елементами.