Згідно з давньою українською народною традицією, в цей вечір на стіл ставлять 12 пісних страв, оскільки це останній день Різдвяного посту.
12 пісних страв на Святвечір. Чи знаєте ви, що вони символізують?
Найголовніша страва, з якої починають трапезу, є актом жертви Богові. Мак – символ мучеництва, невинно пролитої крові. Мед – символ чистоти, Божого слова. А ще кутя символізує єднання з Богом і світом померлих. Тому її залишають на ніч для душ тих, кого вже немає з нами.
Символ Божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду, символ єдності роду.
Капуста виступає як символ простоти й водночас міцності, єдності навколо однієї твердої основи – Христа-Бога.
Символ торжества добра. Оскільки господиня готує пісний борщ із різних простих рослин, які дарує їй земля, так само християнин вишліфовує свою волю із простих щоденних малих здорових практик.
Крім того, червоний борщ ще символізує кров вифлеємських дітей, вбитих за наказом Ірода.
Символ цієї страви є уже в назві. Голуб символізує Божу любов, Святий Дух, красу і силу.
Риба є загальноприйнятим символом Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС – ім’я Ісуса читається як “риба”. Саме брати-рибалки стали першими апостолами, яким Ісус сказав, що вони будуть “ловцями людей”.
Три переплетених риби або три риби з однією головою символізують Трійцю.
Символ достатку.
Дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (ніжка).
Символ очищення від гріхів, а також здоров’я. Часник кладуть на чотири кутки столу, а потім їдять, щоб не боліли зуби.
Символ здоров’я і щастя, які людина зможе отримати в постійному спілкуванні з новонародженим Ісусом.
Символ свята, радості, які Богом даровані людям. Мільйони святих на небі, які повірили в Ісуса, отримали вічне життя. І кожна людина на землі покликана до цього солодкого, вічного життя. Проводиться паралель між святими і пампухами.
Означає життя, яке Бог надає кожній людині. Свячена вода є символом очищення тіла і душі.
Завітайте до готельно-ресторанного комплексу Cruce de gustos Перетин смаків, де Ви зможете відвідати вишукані страви національної та європейської кухні.