Карпатські тізани, трав'яні, квіткові або фіточаї. Цілющі властивості. Поради курортної медицини Карпат.
Цілющі властивості карпатських фіточаїв, використовуваних паралельно з профілактикою, бальнеологічним лікуванням, рекреацією (відновленням організму) карпатськими мінеральними водами.
Ще з давніх часів люди в Карпатах збирали різні рослини, які потім використовували для настоїв, відварів та інших лікувальних, відновлювальних препаратів. Карпатські фіточаї теж користувалися великою популярністю, адже, щоб його заварити, достатньо лише взяти підсушене листя будь-якої рослини й залити окропом. Згодом люди в Карпатах стали помічати, що чай має тонізуючу дію, дозволяє поліпшити стан організму, заспокоює або бадьорить, володіє снодійним впливом. Тому стали вивчатися властивості рослин, а потім - з'явилися спеціальні суміші, які володіли необхідною дією.
Фіточаї щільно увійшли в наше життя, і тепер вони швидше є повсякденними напоями, які дають сили й дозволяють уникнути розвитку багатьох захворювань.
Крім цього фіточаї є джерелом натуральних вітамінів, які повністю засвоюються організмом і можуть стати підтримкою при виснаженні імунітету. Вони дуже корисні в демісезонний період, коли після зими організм відчуває нестачу сил.
Читайте також: Гуцульська бриндзя стала інтелектуальною власністю гуцулів
Є численні свідчення того, що людство ще задовго до Авіценни й Гіппократа вміло застосовувати настої й відвари трав з метою лікування ряду захворювань і збереження здоров'я. Народні знахарі й чаклуни (карпатські мольфари), які виконували роль лікарів, дбайливо зберігали рецепти предків і збирали дорогоцінні знання, які нерідко зберігалися в суворій таємниці.
Приготування і вживання відварів і настоїв в карпатській культурі з часом набуло характеру ритуалу, стало невід'ємною частиною людського життя. Як у всякому ритуалі, в чаюванні закладений глибокий сенс -дати людині ті необхідні речовини, якими володіє природа, накопичуючи їх у різних частинах рослин: квітах, плодах, листі, коренях. Спільне чаювання у багатьох народів Карпат стало знаком дружби і почуття приязні.
В Карпатах звичай чаювання народився задовго до появи справжнього чаю, що прийшов з Індії та Китаю. Для приготування так званих узварів в Карпатах використовували листя і ягоди смородини, малини, вишні, брусниці, чорниці, бадану, звіробою, конюшини, сухі лісові та садові ягоди, коріння. Рецепти приготування лікувальних чаїв накопичувалися в травниках, дбайливо зберігалися і передавалися з покоління в покоління.
Всі сучасні карпатські фіточаї що використовуються в Карпатах паралельно з бальнеологічним лікуванням
володіють наступними корисними властивостями: допомагають досягти спокою і затишного стану душі; заряджають здоров'ям серце; допомагають при проблемах з травленням; очищає впливають на весь організм в цілому; забезпечують енергією, позитивом і відмінним самопочуттям; зміцнюють нервову систему, посилюють імунну систему; живлять організм антиоксидантами; заряджають організм бадьорістю і силою, підвищують енергетичний рівень; пом'якшують стреси; не містять кофеїну; мають витончений смак і аромат.
Читайте також: Традиційні алкогольні напої Галичини. Настоянки, медова та імбирна наливка
Тізан - це відвар, цілющий настій з карпатських трав. Слово походить від французького tisane - напій, приготований з трав і будь-якої рослинної сировини - від ромашки аптечної до суміші з екзотичних рослин, типу ройбуша, гібіскуса, маракуї. Вибираючи трав'яний чай, важливо грунтуватися не тільки на власних гастрономічних перевагах, хоча і вони мають значення. Необхідно звернути увагу на корисні властивості тізана, а також з'ясувати, чи немає у нього побічних дій і чи не викличе він особисто у вас алергії.
Цей карпатський трав'яний або фруктовий напій не містить класичного чайного листа. Трав'яні і фруктово-квіткові суміші часто називають чаєм, проте вони не мають ніякого відношення до чайної рослини Camellia Sinensis.
У багатьох народів світу тізан вважається найпопулярнішим напоєм нарівні з тибетськими трав'яними зборами. Як правило, тізан складається з різних трав і може вживатися в якості щоденного напою і як лікувальний засіб.
Тізани, що мають яскраво виражений терапевтичний ефект, застосовуються після консультації з лікарем.
Підбираючи трав'яний збір, необхідно враховувати виключно особисті відмінності.
Трав'яний чай для підвищення тонусу застосовується частіше навесні, оскільки часто занепад сил відчувається в організмі в цей час. Втома на роботі, несприятливі міські умови, брак овочів і фруктів в раціоні - основні причини. І тут допомогу нададуть тізани що містять трави, багаті водорозчинними вітамінами С, В... Вони вільно переходять у водні розчини, швидко засвоюються організмом. Рекордсмени серед них - листя чорної карпатської смородини і ягоди шипшини. Також рослини містять провітаміни - каротини і ергостерин. Пагони карпатської молодої кропиви, кульбаб, бруньок горобини-представники цієї групи рослин.
Карпатські тізани, що використовуються в Карпатах паралельно з бальнеологічним лікуванням володіють жовчогінною дією, підсилюють кровотік в нирках і печінці, в результаті цього з організму видаляються шлаки і шкідливі речовини. Ці тізани не володіють побічними діями. Найчастіше в таких карпатських тізанах використовуються волошка, дягель, бадан, лугова конюшина, кропива, лопух, петрушка, мучниця, хвощ, кульбаба, березове листя. Причому в профілактичних цілях чаї повинні включатися в раціон не частіше, ніж один або пару раз за тиждень.
Читайте також: Найкращі страви галицької гастрономічної кухні. Галицький борщ
Унікальне поєднання ароматних ефірних олій і різних кислот забезпечують карпатським тізанам заспокійливий ефект. До такого чаю не формується звикання, він не пригнічує нервову систему. Чарівними властивостями володіють карпатська меліса, валеріана, звіробій. При цьому мелісу і звіробій можливо поєднувати, а валеріану краще застосовувати окремо.
Трав'яні чаї покликані розв'язувати естетичні проблеми у жінок. Якщо є проблеми з волоссям, шкірою і нігтями, карпатські тізани скорегують загальні порушення-процесів обміну, гормонального фону, наситять антиоксидантами організм, продовжать молодість. Старовинний карпатський рецепт чаю, приготований з рівних частин лаванди, квіток ромашки, буркуну, мати-й-мачухи, розмарину, бадану і чебрецю, послужить найкращим засобом для здоров'я жінки.
Карпатські тізани поділяють на лікувальні, профілактичні та повсякденні. Залежно від використаної в них сировини вони бувають трав'яними, фруктовими, квітковими й змішаними.
Умовно карпатські тізани діляться на кілька категорій:
- листові: меліса, м'ята, лимонна трава, французька вербена;
- квіткові: троянда, ромашка, гібіскус, лаванда;
- з кори: кориця, слизький в'яз, кора чорної вишні;
- з кореня: імбир, ехінацея, цикорій;
- фруктовий або ягідний: малина, чорниця, персик, яблуко;
- зернові або пряні: кардамон, кмин, фенхель.
За своєю ефективністю карпатські тізани що призначені для щоденного вживання, безсумнівно, поступаються лікувальним чаям, що володіють яскраво вираженими терапевтичними властивостями. Але якщо перші можна пити на свій розсуд, то другі-лише після консультації з лікарем.
До вибору повсякденних тізанів треба підходити з деякою обережністю. Не варто керуватися лише смаковими пристрастями - потрібно розібратися в корисних властивостях того чи іншого фіточаю, з'ясувати, чи немає у нього побічних дій. В рецептурі карпатських тізанів присутні, як правило, одна-дві базових рослини, які для поліпшення смаку і посилення цілющих властивостей доповнюються висушеними плодами, ягодами, натуральними оліями й природними ароматизаторами, пелюстками, травами.
Читайте також: Які гори Вам більше до смаку. Гастрономічні тури на Прикарпатті
Для приготування трав'яного карпатського настою використовуйте тільки карпатську джерельну або відфільтровану киплячу або близьку до закипання воду, ніякої води з-під крана, алюмінієвого посуду і кип'ятіння, які псують смак і колір напою (навіть змінюють червоний - на сірий або зелений).
Посуд виключно: емальований, скляний, порцеляновий. Час настоювання довше, ніж у звичайного чаю, перша витримка становить 5 хвилин. На відміну від чайного листа, трав'яний збір можна заварювати кілька разів, поки не зникне запах.
При заварюванні рослини частково подрібнюються, на 300 мл води береться 1 ст. ложка збору, процес настоювання займає в середньому 15 хвилин, при вторинному нагріванні карпатський трав'яний збір втрачає унікальні цілющі властивості.
Карпатський трав'яний збір можна пити як самостійний напій, так і додавати збори в будь-який чай, посиливши його медичний, профілактичний ефект. Всі карпатські трав'яні чаї не містять кофеїну і можуть вживатися в будь-який час дня. В них величезна кількість біологічно активних речовин, в тому числі білків і амінокислот. Підсолоджувати краще карпатським медом. Ось тоді й смак, і користь будуть - неперевершеними. В наступних статтях рецепти цілющих карпатських трав'яних чаїв (що використовуються в Карпатах паралельно з бальнеологічним лікуванням), всі рецепти можна повторити в домашніх умовах