Гуцульська бриндзя стала інтелектуальною власністю гуцулів

Гуцульська овеча бринза (або бриндзя) отримала свідоцтво про реєстрацію географічного зазначення

Про це йдеться на сторінці Geographical Indications in Ukraine (Географічні заначення в Україні) у Facebook. 

Географічні зазначення – тема доволі нова для України. У такому формулюванні вони вписані в угоду TRIPS (Угода про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності). Україна інтенсифікувала роботу після підписання Угоди про асоціацію, згідно з якою сторони взяли на себе певні зобов’язання.

Найвідоміший сир українських Карпат – бринза (або бриндзя), традиційний продукт вівчарства, що для жителів гірського краю завжди був однією з головних складових продуктів харчування. “Білим золотом Карпат” називають гуцульську бринзу. Заради того, щоб спробувати смачні сири, до Закарпаття та Прикарпаття щороку приїжджає багато туристів.

“Поза сумнівом, для нашого проєкту це новина року: гуцульська овеча бриндзя отримала свідоцтво про реєстрацію географічного зазначення”, – йдеться в дописі.

Бринза – найулюбленіша їжа верховинців, обов’язковий компонент для понад 30 страв, звичайно що всі знають про банош з бринзою, чи салат з бринзою.  

Легенда свідчить, що бринза народилася на Сході, там сир з’явився близько 7000 років тому. Мимовільним винахідником бринзи вважають аравійського купця Канана. Походження бринзи дуже нагадує нам багато інших «сирних» історій.  

Коли Канан вирушив у дорогу, він взяв із собою молоко, налите в бурдюк зі шлунка вівці. Пройшов кілька кілометрів, вирішив перекусити, відкрив бурдюк, а там виявилася рідина і білий щільний згусток. Купець спробував це «новоутворення», і воно виявилося дуже смачним. Потім бринза проникла в Європу. Тривалий час у Київській Русі вона була єдино відомим сиром і популярним продуктом. У літописах згадується, що данину з русичів іноді брали сирами.  

Бринза наділена життєдайною енергією, яка потрапила до неї із соком понад 60 лікарських трав, що збагачують флору Карпат. Вона містить велику кількість білка, амінокислот, жирів та вітамінів. Поживні речовини бринзи практично повністю засвоюються організмом людини, завдяки її консистенції. В ній багато кальцію, який легко засвоюється організмом. Бринза нарівні з верховинською яфиною покращує зір, покращує мікрофлору шлунку, додає енергії і бадьорості. А ще підвищує імунно-захисні функції, збагачує організм кальцієм та іншими мінеральними добавками. 

Бринзу в Карпатах називають «гуцульська віагра», оскільки вона підвищує загальний тонус організму і сприяє підвищенню потенції чоловіків. Бринза має низьку калорійність – всього 260 калорій, так що жінки, які хвилюються за свою фігуру, можуть спокійно насолоджуватися цим продуктом, його зараховують до дієтичних. 

Читайте більше: Овеча бринза - найпопулярніший сорт сиру в Карпатах

Читайте такожТрадиційна кухня Прикарпаття

Банош – відголос гуцульської душі

Традиційна кухня Прикарпаття. Добірка апетитних гуцульських страв

Що їли галичани сто років тому: знайшли старовинну книгу рецептів. ФОТО

Грибна юшка – ароматна візитівка Карпат

За сирами – до Карпат: як розвивається гастротуризм на Прикарпатті (відео)