З незліченної кількості найменувань алкогольних карпатських напоїв: гірких, напівсолодких, міцних та слабоградусних настоянок, аперитивів та наливок завжди легко впізнаваною, впевнено вибирається, користується заслуженою багатьма століттями повагою та авторитетом - карпатська перцівка.
Карпатська перцівка, вона ж перцева настоянка, настоянка на перці, горілка з перцем, традиційно вважається суворим чоловічим, брутальним напоєм. Вживати цей напій не під силу слабким духом і тілом особистостям, а також для значної частини представниць слабкої статі.
Люди які живуть в суворих кліматичних умовах карпатського високогір'я по праву вважають перцівку своїм традиційним напоєм.
Незважаючи на те, що лікувальні властивості перцівки, мабуть, були надмірно перебільшені в народній свідомості карпатського люду, здатність настоянки збуджувати апетит, зігрівати після морозу та протидіяти, в комплексі з іншими засобами - простудним захворюванням не викликає й сьогодні жодного сумніву.
З огляду на те що в останні роки полиці магазинів заставлені продукцією у вигляді псевдоперцівок на основі інгредієнтів "ідентичних натуральним", а просто кажучи хімічних добавок та штучних ароматизаторів, багато людей, що відносяться дбайливо до свого здоров'я, а також володіють певними харчовими вподобаннями, віддають перевагу напоям, приготованим самостійно, в домашніх умовах, із застосуванням якісних натуральних продуктів в кількості рівні власному смаку, а не економічні або цінові доцільності – яка властива підприємствам промислового виробництва спиртних напоїв.
Читайте також: Традиційні алкогольні напої Галичини. Настоянки, медова та імбирна наливка
У складі червоного перцю є цукри, клітковина, трохи органічних кислот, пектинів та попелу; багато вітаміну С (близько 250 мг), вітаміни В, Е, А, РР. З хімічних елементів в ньому присутні калій, натрій, магній, кальцій, фосфор, кремній, сірка, залізо. Знайдені в ньому також масна олія, ефірні олії, речовина капсаїцин (якою й обумовлена пекучість червоного перцю). Перець червоний має ряд корисних властивостей: він є знеболювальним, має протизапальну дію, є місцево дратівливим, зігріваючим, має дії - відхаркувальну, жарознижувальну, збуджує апетит, має судинорозширювальну дію, зміцнює імунітет.
Користь червоного гострого перцю однозначна. Червоний перець збуджує апетит, сприяє поліпшенню перетравлення їжі, підсилює виділення шлункового соку. Корисний червоний перець також для очищення судин, при нервових перевантаженнях, у стані шоку, серцевих нападах та непритомних станах. Капсаїцин сприяє виділенню ендорфінів, які підвищують стійкість організму до стресів і нервових навантажень, покращують загальний стан, знімає стан втоми та збільшує працездатність організму.
Однак варто пам'ятати, що червоний пекучий перець не буде корисний тим, хто страждає підвищеною кислотністю шлунку, цукровим діабетом, хворобами печінки, кишківника, а також виразкою або гастритом.
Прості рецепти карпатських перцівок, давні автентичні рецепти зігріваючих алкогольних напоїв Карпат - з червоним стручковим, чорним або червоним меленим перцем.
Карпатська перцівка проста 1 (рецепт - простіше простого)
Інгредієнти:
Самогон подвійної перегонки 40,0% - 1 літр; червоний стручковий перець -1-2 стручки.
Час настоювання - 5 діб.
Приготування:
порізаний разом з насінням перець заливають самогоном, настоюють 5 діб. По закінченню відфільтрувати.
Карпатська перцівка проста 2 (рецепт - сіль з перцем)
Інгредієнти:
Самогон подвійної перегонки 40% - 1 л; чорний перець горошком -10-15 шт.; сіль - 0,5 г.
Приготування:
Перець та сіль всипаємо у пляшку з самогоном, струшуємо, залишаємо для настоювання – на 30 днів. Проціджуємо, зберігаємо в темному та прохолодному місці.
Карпатська перцівка проста 3 (рецепт – “два мелених перця”)
Інгредієнти:
Самогон подвійної перегонки 40,0% - 1 літр; червоний перець мелений - 3 грами; чорний перець мелений - 5 грамів;
Час настоювання: 5 діб.
Приготування:
Змішуємо всі складові, залишаємо для настоювання – на 5 діб, фільтруємо.
Карпатська перцівка проста 4 (рецепт - з кропом)
Інгредієнти:
Самогон подвійної перегонки 40,0% - 1 літр; червоний стручковий перець - 1 стручок; кріп - 1 гілочка; настоюють - 5 діб.
Приготування:
порізаний разом з насінням перець заливаємо самогоном, додаємо гілочку кропу, залишаємо для настоювання на – 5 діб, фільтруємо.
Карпатська перцівка проста 5 (рецепт – “гуцульська”)
Інгредієнти:
Самогон подвійної перегонки 40,0% - 1 літр; червоний стручковий перець - 1 стручок; смородиновий лист - 10 штук.
Час настоювання - 3 доби.
Приготування:
Змішуємо всі складові, залишаємо для настоювання – на 3 доби, фільтруємо.
Карпатська перцівка проста 6 (рецепт - з мигдалем)
Інгредієнти:
Самогон подвійної перегонки 50,0% - 1 літр; червоний стручковий перець - 0,3 стручка; горіх мигдаль - 0,05 грама.
Час настоювання - 6 діб.
Приготування:
Мигдаль товчемо, разом з перцем, додаємо у високоградусний дистилят. Витримуємо - 6 діб. Фільтруємо. Розбавляємо до 40%.
За матеріалами karpaty-ua.org.ua
Партнер рубрики Фірмова крамниця "Вина світу" пропонує алкогольні напої на будь-які смаки