Чому помиляються лабораторії
У багатьох лікарнях досі стоять історичні ФЕКи (фотоелектроколориметри), які ніде в розвинутому світі медициною вже давно не використовуються. Спеціалісти радять довіряти сучасним апаратам закордонного виробника – швейцарського Hoffman La Roche, німецького Human, іспанського RAL та інших.
Інша біда – неможливість підтримувати температурний режим. Це коли у кабінеті, де беруть кров, немає кондиціонера. За вікном +20, в кабінеті – ще тепліше, а пробірка з вашою кров\’ю там стоїть кілька годин. Інколи – діб…
Через застаріле обладнання стається приблизно 30% усіх помилок.
Інші 70% – через недбалість лікарів. Це коли з районних лікарень кров за 100 кілометрів везуть у звичайній маршрутці. За цей час білок у крові згортається. Або коли медсестра шукає вену, поки не посиніє рука. Результат – гемоліз або руйнація еритроцитів. Достовірним такий аналіз вже не можливо зробити.
Звісно, людина не здатна захиститися від помилок діагнозистів самостійно. Але кількох порад варто дотримуватися.
Якість аналізу починається ще у кабінеті лікаря, який його призначає. Багато лабораторних тестів потребують спеціальної підготовки. Тому, щоб зменшити ризик помилки, просіть у лікаря інструкцію. Наприклад, аналіз крові на ліпіди треба здавати після триденної безжирової дієти. Гормони визначають тільки у конкретний час. Зазвичай всі аналізи крові здаються натщесерце – не раніше, ніж через 12 годин після останнього прийому їжі. На результат аналізів може впливати прийом медикаментів, куріння, споживання жирної їжі.
В лабораторії поцікавтесь, на якому обладнанні працюють.
Дізнайтесь, чи не перевозитимуть ваші аналізи в іншу лабораторію. Якщо знаєте, куди, – їдьте і самі здавайте аналіз на місці.
Поцікавтеся, чи проходила лабораторія оцінку якості. Це стимулюватиме їх дбати про власну репутацію.