Українські гори вражають не лише краєвидами. Все, що охоплює око й відчуває душа, гастрономічні тури дозволяють скуштувати на смак. Розлогі полонини – в козячих і буйволових сирах. Дикі ягідники – у вині й млинцях з повидлом. Духмяне повітря пашить зі скиби хліба, а форель дзвенить бистрим потічком.
Які гори Вам більше до смаку? Ті, що шкварчать ковбасами, чи тихо бубонять грибами в казані? Дізнайтесь, порівнявши наші гастро тури! Гурмани поділяють їх на сирні, винні, равликові… Проте скуштувати все й одразу можна за одним обіднім столом.
Читайте також: Традиційна кухня Прикарпаття. Добірка апетитних гуцульських страв
Бриндза, бануш – сирний гастротуризм
Гуцульська бриндза – місцевий делікатес, який усі купують на пам'ять і подарунки. Овечий сир, витриманий у розсолі, зберігається дуже довго. Звісно, якщо ніхто не покладе на нього зуб, адже гастротуризм – справа насолоди. Біле кружальце, присипане травами й прянощами – серце фестивалю у Рахові. Так, як у нас (у Борині, Ізі чи Нижніх воротах) його не готують у жодній гірській країні. У Перечині з бриндзи вимішують керезет (маженку до хліба), а в Угерсько й Горінчово виробляють сир з козячого і буйволового молока.
Бануш і ріплянка – автентичні страви з сиром, яким присвячено навіть окремі фестивалі. У першій домінує кукурудзяне борошно, в іншій – картопля. Заправка із шкварок, яєць та бринзи будь-кого зробить ситим. Ось звідкіля горяни беруть міць до трембіти й топірця!
Сирні традиції бережуть по всім Карпатам, тому сироварні є в програмах багатьох мандрівок.
Читайте також: Овеча бринза - найпопулярніший сорт сиру в Карпатах
Гастро тури по м’ясне, рибне…
Ковбаси на Прикарпатті готують з умінням та гумором, їх подають печеними, копченими, зі свіжини або з начинкою. Лише на тарелі з гарніром Ви побачите врожаї гірської долини. Поруч з квашеними або колоченими овочами – лісові гриби. Біля галушок – різні види сала. З таким підкріпленням легко долати дорогу вгору.
Форель з гірської річки – смачна, а найсмачнішою стає, коли добута власноруч. Улов одразу можуть приготувати на вечерю.
Читайте також: Пструг - окраса карпатської кухні. Страва з форелі, якою славляться швидкі карпатські ріки
Що на десерт?
Палачінта – тонкий млинчик з начинкою, пам'ять про захожих римлян на початку нової ери. Окрім бринзи і ягідного повидла, начиняють медом, горіхами, ікрою… Усі карпатські смаколики поєднують з узваром, домашнім вином чи слив’янкою. Тут шанують каву і трав’яний чай. Гастрономічний туризм вабить контрастами, коли дегустація сиру легко переходить у медову, винну або й шоколадну.
Програма кожного гастро-туру поєднує фестиваль їжі або дегустацію з оглядом культурних пам’яток. Скуштувати Карпати на смак можна будь-якої пори року. Тож не зволікайте із вибором меню!
Читайте також: Гуцульський йогурт. Гуслянка – автентичний карпатський національний кисломолочний продукт
Що можна скуштувати
Є значна кількість варіантів дегустацій, які пропонують для туристів в численних локаціях, але для більшого розуміння наведемо кілька прикладів.
- Ви отримаєте майстер-клас з приготування вареників та запишете рецепт цієї страви уже з власного досвіду. На обід готуються традиційні вареники (пироги) з картоплею, сиром і шкварками та білий гуцульський борщ як основна страва, а також вареники з ягодами та збитими домашніми вершками на десерт.
- В іншому варіанті кожна страва подається у супроводі детального рецепту. Не виключенням є також мачанка з грибів з картоплею, що подаються з домашніми соліннями чи свіжими овочами просто з грядки, гуцульський банош, узвар, та чарка домашнього самогону на шишках лелечі. На сніданок якогось дня туру Вам можуть подати ліниві вареники зі сметаною та сирнички з ожиновим варенням. До страв додаються описи рецептів.
Читайте також: Грибна юшка – ароматна візитівка Карпат
- Гастротур до полонини Берчиска. Берчиска розташована у місцевості, з якої відкривається огляд на найвищі Карпатські вершини в Україні та Румунії. Господар полонини п. Василь Процюк особисто зробить Вам екскурсію, в той час коли готуватиметься обід. Ви познайомитеся з сучасною технологією екологічного виробництва продуктів з овечого та коров'ячого молока, з діючим міні-заводом мінеральної води. Унікальною особливістю цього фермерського господарства є його розташування на висоті понад 1600 метрів, що на 300 м вище висоти альпійських лук. Через це смак та поживні властивості молока та молочних продуктів найвищої якості.
Ви маєте змогу оглянути ландшафти, зробити кілька зйомок птахів з фоторушниці.
Обід вівчаря, що готується на Ваших очах – грибна юшка, печена картопля, сир або бринза, домашній хліб з джемом з лісових ягід (цукор служить єдиним консервантом – ягоди не обварюються і зберігають натуральний смак впродовж року), чай з лісових трав. Цей розкішний обід споживається просто неба. На випадок дощу – під накриттям.
На завершення можете на згадку придбати світлини, що відображають місцевий колорит, унікальні явища природи тварин та птахів зблизька, від господаря ферми.
Читайте також: Банош – відголос гуцульської душі
- Екскурсія до Полонини Діл, с. Кривопілля Верховинського району. Тут розташоване ще одне фермерське господарство, проте виробництво молока та сиру здійснюється прадавнім способом. На полонині Ви маєте можливість стати свідком процесу виробництва сиру вівчарями та придбати продукти від фермерів.
Скуштувавши сиру та молока – Ви відчуєте, що втамували голод. Проте Вас іще чекає – домашня ковбаса, та голубці (капустяні завиванці з гречаною крупою, шматочками м'яса або з тертою картоплею), узвар. Свіже карпатське повітря сприятиме чудовому апетиту! За Вашим бажанням, господиня може надати Вам рецепт поданих страв. Тут Вам подадуть на сніданок - свіжий сир зі сметаною з домашньою випічкою у садибі Стефураків, господарів полонини Діл.
- Музей-сироварня Хата-стая
"Хата-стая" - гуцульська старовинна хата-музей, де можна ознайомитися, а також взяти участь у процесі приготування сиру "будз" з овечого молока - традиційної гуцульської страви. Тут проводяться майстер-класи та дегустації. У стінах музею зібрані різні предмети побуту гуцулів, традиційний одяг, посуд.
Цікавою локацією цього музею є спеціально облаштоване місце, де «молоко роблять» — так по-тутешньому кажуть про готування сиру. Для цього на подвір’ї з тильної сторони будинку розташований різний інвентар — від казанка над відкритим вогнем до різноманітних діжок, що необхідні для приготування та зберігання овечого сиру. У самій хаті є коридор і дві кімнати з автентичним одягом та речами побутового вжитку. Найстарішою частиною будівлі є кімната з піччю, де зібрані вишиті сорочки і рушники, посуд (тарілки, глеки), килими тощо. Інша кімната — “Гуцульська світлиця” — пристосована для проведення майстер-класів. Тут можна приготувати місцеві страви (наприклад, банош), послухати дримбу і спробувати ткати.
Читайте більше: Музей-сироварня Хата-стая у Верховині
- Поїздка на пасіку, де Ви станете свідками приготування меду, а якщо виявите сміливість (не побоїтеся бджолиних жал) – отримаєте змогу власноручно викачати мед зі стільника і отримаєте досвід бджільництва. Тут же Ви можете придбати унікальні продукти мед, віск, прополіс.
- Незвичний музей-крамниця "Дідова аптека" працює на Прикарпатті. Торгують там домашніми настоянками. Втрапити до музею доволі просто – він у центрі села, між музеями Франка та Грушевського у Криворівні. Дерев’яна хата попри дорогу, обгороджена плотом, на стіні так і пише – «Дідова аптека».Настоянки готують з різними цілями - і для профілактики, і для лікування захворювань, особливо сезонних. На кожній пляшці написано, що в лікувальних цілях можна випивати не більше 50 грамів. Пити більше не рекомендуюють - у всьому повинна бути міра.
Спробувати настойки в аптеці дозволяють всім бажаючим.
Читайте більше: У Криворівні працює перший музей-крамниця настоянок за старовинними рецептами (фото, відео)
- Поїздка на Арт-ґрунь «Полонина Перці». Тут можна з радістю, насолодою та користю просести час. Хата-стая, Вурда-маркет, Хата мольфара, Хатуля Folk, ФешнХат, Майстер-класи, Ліс розваг. Навчитися кувати, різьбити, мосяжнувати, мотайте ляльки або ж скупатися в купальнях і дегустувати, дегустувати, дегустувати. Ситна їжа і благородні напої: можна скуштувати 13 видів карпатських наливок з місцевими сирами. Їжа тут корисна, екологічно чиста і традиційна, приготована зі смаком та з урахуванням принципів безпеки та культури кулінарії. Фірмовими та особливо вишуканими є білі гриби у вершковому соусі, голубці з печі і рибку з казана…
Читайте більше: Арт-ґрунь Полонина Перці - осередок гуцульської культури у Яблуниці
- Тури на рівнинну місцевість краю теж мають свій колорит. Наприклад, подорож до відпочинкової зони Стариця на околиці м. Снятин, до кафе «Підзамче», розташованого біля р. Прут. «Підзамче» - комфортне місце з мальовничими околицями: невеликий ліс на пагорбі, з якого видно, як на долоні, містечко Снятин, історія якого триває понад 800 років.
У сонячну пору господарі запропонують Вам страви, приготовлені у Вашій присутності на відкритому вогні: рибна юшка, печені риба чи м'ясо з овочами, запечена картопля та чарка домашнього вина. Додадуть рецепт страв барбекю за Вашим бажанням.
Господиня залюбки запише Вам рецепт уподобаної Вами страви.
Тут Ви зможете отримати ще одну навичку активного відпочинку – навчитися ловити рибу у річці.
- Покутська локація для гастротурів – село Стрільче. У цьому селі збережена унікальна традиція – випікання хліба прадавнім способом. У садибі Володимира Романіва Вам продемонструють цей процес. Хліб вимішується на бездріжджовому розчині з додаванням нерафінованої олії. А випікання хліба здійснюється на великому листку лопуха, що стелиться безпосередньо на кам'яному дні старовинної печі. Такий хліб не псується і не черствіє впродовж двох тижнів! Ви в цьому можете переконатися, придбавши хлібину в господаря.
- Любителям рибних страв будуть до вподоби гірські рибні ферми, які запропонують і подивитися на гірських рибних жителів, і приготувати вишукану страву з гірської форелі (пструг).
Можна відвідати Форельне господарство «ЕКО-ФОРЕЛЬ» в с. Яворів Косівського району. Форельне господарство складається з комплексу ставків, які призначені для ловлі форелі.
На території є альтанки, столи з лавами, дитячий майданчик. Тут можна відвідати цілий комплекс страв — форель, банош з грибною підливою, салат, узвар.
Предбачені користування альтанкою та риболовним спорядженням. Можна самостійно ловити рибу зі ставка. Також можна замовити інші гуцульські страви.
В Осмолоді працює форельне господарство, яке було утворено ще в тридцяті роки. На той час там працювали чотири ставки та інкубатор. Розвивалося воно важко через брак коштів, але в шістдесяті роки його розширили, добудували ще 34 ставки, канал подачі води та збільшили площу господарства.
Для вирощування риби використовується тільки чиста вода, особливо для інкубатору. Саме в Осмолоді вирішили збудувати господарство, оскільки температура води в ріці Лімниці (а саме вона подається каналом до ставків) та її притоках не може бути більша 18-20 градусів і вона дуже чиста. Всього на всього в роботі задіяно 6 чоловік, які цілодобово працюють та доглядають господарство. Ловити рибу на цьому господарстві не можна, адже вона калічиться. Ви можете її тільки придбати і приготувати.
Читайте також: Традиційна кухня Прикарпаття. Добірка апетитних гуцульських страв