Музей-сироварня Хата-стая у Верховині

Музей-сироварня Хата-стая відкритий у 2014 р.

"Хата-стая" - гуцульська старовинна хата-музей, де можна ознайомитися, а також взяти участь у процесі приготування сиру "будз" з овечого молока - традиційної гуцульської страви. Тут проводяться майстер-класи та дегустації. У стінах музею зібрані різні предмети побуту гуцулів, традиційний одяг, посуд.

«Файні наші газдині та газдики, просимо вас до нашої гуцульської хатини», – такими словами верховника Галина Мокан запрошує шукачів народного колориту до свого сирного світу. Галина відкрила у Верховниі власний музей «Хата-стая», де розповідає про традиційне домашнє сироваріння.

Читайте також: Верховинська ГалЄрія: як в інтерактивному музеї туристів на гуцулів перетворюють

Цікавою локацією цього музею є спеціально облаштоване місце, де «молоко роблять» — так по-тутешньому кажуть про готування сиру. Для цього на подвір’ї з тильної сторони будинку розташований різний інвентар — від казанка над відкритим вогнем до різноманітних діжок, що необхідні для приготування та зберігання овечого сиру. У самій хаті є коридор і дві кімнати з автентичним одягом та речами побутового вжитку. Найстарішою частиною будівлі є кімната з піччю, де зібрані вишиті сорочки і рушники, посуд (тарілки, глеки), килими тощо. Інша кімната — “Гуцульська світлиця” — пристосована для проведення майстер-класів. Тут можна приготувати місцеві страви (наприклад, банош), послухати дримбу і спробувати ткати.

Фото сайту verkhovyna.life

Читайте також: Музей гуцульського побуту, етнографії та музичних інструментів Романа Кумлика

Стая – це кустарна гуцульська сироварня із казанком над відкритим вонищем. Саме у таких колибах-стаях вівчарі на полонинах ціле літо варять полонинські сири – будз, вурду та бринзу. В музеї «Хата-стая» весь процес можна побачити на власні очі та долучитися до роботи власними руками, щоб наприкінці екскурсії продегустувати сир власного виробництва та інші страви гуцульської кухні. А для учасників туру “Слідами забутих предків” пані Галина готує особливе меню.

Місце знаходження:

Івано-Франківська область, смт Верховина, Жаб’євський потік. Вхідні квитки: загальний, пенсіонери і студенти – 20 грн, учні – 15 грн.

Читайте такожДобірка найцікавіших музеїв Прикарпаття