Forbes написав сттаттю про франківський ресторан Urban Space 100

Forbes стало відомо про успішний Івано-Франківський стартап Urban-Space 100, який змінює життя містян. Величні мурали, нові ігрові майданчики та ще 104 ініціативи в Івано-Франківську постійно фінансуються за допомогою унікальної програми – ресторану "URBAN SPACE 100", відкритого за рахунок краудфандингу.

Статтю підготував Міхал Громеко - фахівець інформаційних систем, краудфандінга, криптовалюта і блокчейн-технологій.

Місія проекту

«Через конфлікт, що триває на Донбасі на відстані 1300 км, нам важко було би просувати Україну як сприятливу для фінансового та соціального підприємництва, тому для нас особисто дуже важливо, щоб ми могли брендувати інновацію на зразок «Urban-Spaces 100», яка здатна змінити життя стількох людей, як «Зроблено в Івано-Франківську», - каже Марта Гладка, координатор Urban-Spaces 100 на платформі «Тепле місто».

Понад 200 запитів на співпрацю з усього світу вже надійшло на електронну скриньку майже на 100% жіночої команди НУО «Тепле місто» в Івано-Франківську. 

Суть проекту

Століттями люди разом збирали гроші на створення важливих соціальних проектів, таких як місця поклоніння у стародавніх містах. Стартові 100 тис доларів для проекту Urban-Space 100 складаються із суміші капіталу та краудфандингу на основі пожертв. Технічно ресторан належить 100 особам, але практично, оскільки ресторан дуже рідко проводить IPO, ймовірність акціонерів отримати назад їхні вкладення залишається досить обмеженою. З кінця 2018 року засновники «Теплого міста» змогли створити соціальну франшизу, яка виділяє більше 80% коштів від прибутку ресторанів соціальним ініціативам у місті.

«Ми повинні були встановити жорсткий кодекс поведінки, щоб переконатися, що інвестори не вимагатимуть привілеїв, таких як знижки, пожиттєва безкоштовна кава, вечері для друзів чи родини, оскільки це може тягнути проект донизу. Але на щастя інвестори зрозуміли, що кожна покупка під час щоквартальних зустрічей призводить до ремонту дверей чи паркової лавки в старому місті», - пояснює Юлія Крижалка, координатор комунікацій платформи «Тепле місто».

Старт проекту

Оскільки команда-засновниця ще не знала про такі платформи, як Seeders або Kickstarts, Юрій Філюк (інціатор проекту) попросив своїх найближчих партнерів знайти 100 осіб, які бажають пожертвувати, а не вкладати 1000 доларів США. Для відкриття ресторану, паба чи їдальні під назвою "Urban Spaces" потрібно було 100 тис доларів. До проекту долучилися пересічні громадяни, місцеві музиканти, власники ІТ-компаній та громадські діячі.

Початковий проект було створено за допомогою щоквартальних зустрічей у режимі офлайн та закритої спільноти у Facebook. Громада мала полегшити процес випуску акцій та погодитись щодо ініціативи компенсувати збитки ресторану всією спільнотою прихильників.

Розподіл коштів у проекті

Зібрані 100 000 доларів США мають покрити лише вартість придбання нерухомості, ремонту та облаштування сучасного місця зустрічей. 20% прибутку спрямовується на професійне управління ресторанним господарством, яке забезпечує безперебійну роботу постачальників та контролю якості продуктів в інших семи ресторанах міста, і тільки один присвячений розподілу прибутку.

Метою Urban Spaces було надання постійної фінансової підтримки різноманітним місцевим соціальним проектам та створення спільноти із залученням лідерів громад, які братимуть участь у щоквартальній зустрічі, де вони прийматимуть рішення, як потрібно витратити фінансування.

Експорт ідеї Urban Space

Від початку понад 100 ініціатив у місті профінансовано повністю, частково або за фінансової допомоги місцевої міської ради. Після успіху ресторану в Україні було вирішено розширити проект до Urban Space 500 зі стартовим капіталом 500 тис доларів у Києві, який вже розпочато у грудні 2018 року. Проектом у Києві керує інша НУО та компанія з управління ресторанами, але він має ті ж характеристики та вимоги щодо розподілу прибутку.

Майбутнє проекту

На даний момент метою є дозволити міжнародним партнерам отримати прибуток від ноу-хау ресторану, керуючої компанії, досвіду команди та відкрити нові місця з «соціальною моделлю франчайзингу підприємництва». Кожен завершений проект ресторану в новому місті мусить сплачувати приблизно 3% франшизного збору «Теплому місту», що збільшує бюджет цього фонду, який може бути витрачено в першу чергу на більшу кількість місцевих соціальних проектів.