Арт-ґрунь «Полонина Перці». Тут можна з радістю, насолодою та користю просести час. Хата-стая, Вурда-маркет, Хата мольфара, Хатуля Folk, ФешнХат, Майстер-класи, Ліс розваг. Навчитися кувати, різьбити, мосяжнувати, мотайте ляльки або ж скупатися в купальнях і дегустувати, дегустувати, дегустувати. Полонина Перці буде цікавою як для сімей, пар, так і для шумних компаній та корпоративів. Насправді, тут хоча б декілька годин можна пожити як у Бога за пазухою… Ситна їжа і благородні напої: можна скуштувати 13 видів карпатських наливок з місцевими сирами. Їжа тут корисна, екологічно чиста і традиційна, приготована зі смаком та з урахуванням принципів безпеки та культури кулінарії. Фірмовими та особливо вишуканими є білі гриби у вершковому соусі, голубці з печі і рибку з казана…
Найбільше обрядів та забобонів на Прикарпатті пов’язано з вигоном та випасом худоби на полонини (безлісі ділянки гір що покривають верхні Карпати). Там, високого в горах зелені луки та рясні трави для худоби, там вівчарі розбивають кошари і випасають вівці та кози, там в високогірних широтах отримують екологічні продукти, ексклюзивні сири та молочні напої. Сезон вигону на полонини починається в травні місяці.
Фото ЕтноСвіт
Вівчарів збирають в дорогу по гуцульським звичаям. Готуються до цього цілий тиждень. Традиція проводів має давні коріння і відіграє для гуцулів важливу роль. Худоба для гуцулів це достаток благополуччя та впевненість в завтрашньому дні.
Читайте також: Верховинська ГалЄрія: як в інтерактивному музеї туристів на гуцулів перетворюють
Тому вівчарі й до сьогодні вірять у всі забобони та чітко дотримуються традицій, магічних обрядів, заснованих їхніми пращурами. При вигоні худоби по два боки воріт клали гілляччя, а в середину встромляли квітки, щоб всі повернулись живими та худоба ціла. Били худобу гілкою свяченої верби, відганяючи злі сили та духи. Ґаздиня перед вигоном за звичаєм годувала худобу залишками освяченої паски на щастя.
Перед вигоном гуцули палять багаття, щоб блискавиця не вразила худобу та вівчарів.
Фото ЕтноСвіт
В традиційних вигонах використовуються не тільки православні звичаї та молитви, а ще й заклинання, що передалися від язичників. Перед вигоном, та з приводу повернення з літніх пасовищ існують цілі обряди. Велике значення має вогонь і вода. В розведене багаття (ватрище) ватаг кидав підкову, потім ту розпечену підкову гасив у воді – такий ритуал мав захистити табір від духів і стихійного лиха. Потім розпалював обтесане поліно (ватру) гасив його у воді і тією водою кропили худобу. Називається цей звичай запалювання вівчарської ватри. Так гуцули відганяли злих духів від худоби та випрошували в природи, щоб в літньому сезоні були гарні надої молока. Протягом цього дійства промовлялись спеціальні молитви.
Читайте також: Музей Гуцульської магії у Верховині - один з найнезвичайніших музеїв України
Перед вигоном худоби на пасовища готувались різні амулети та обереги, які захищали худобу та вівчарів від лихих людей, заздрісних очей, відьом нападу хижих звірів та природних катаклізм (потопу, грому, блискавиці). Сезон випасу худоби триває з травня по вересень.
Проводи на полонину та повернення з пасовища в Карпатах гучно святкують по декілька днів підряд.
Фото ЕтноСвіт
Проводжають вівчарів з піснями, танцями та народними обрядами.
Мистецький простір створили щоби усі охочі могли побачити та долучитися до відновлення українських та гуцульських традицій. На полонині працюють з десяток народних майстрів – ковалі, гончарі, ткалі, писанкарі, художники та майстри з виготовлення ляльок-мотанок.
Ще кілька років тому на цій полонині були лише луки й кілька гаїв. Команда молодих і креативних людей родом з Гуцульщини створила цю локацію з нуля, надавши можливість туристам познайомитися з життям, побутом, ремеслами, культурою, кулінарією, звичаями й традиціями гуцульського народу, відчути його дух, давнє коріння його вірувань, міфів і легенд.
«Гостру» назву для культурного осередку організатори обрали не випадково. Запевняють, саме на цій полонині виріс перший на Гуцульщині перець-чилі.
"На висоті понад 1000 метрів гості можуть ознайомитися з побутом справжнього гуцульського села й навіть відчути себе в ролі справжнього гуцула: помахати молотом над власним ножем, посидіти над гончарним колом для виготовлення чаші, спробувати вишити візерунок на сорочці, виготовити сир або бринзу, подоїти корову або вівцю, покататися на коні й навіть поспілкуватися з мольфаром", - розповідає ідеолог проекту Софія Рудик.
Читайте також: Добірка найцікавіших музеїв Прикарпаття
Гості мають нагоду скуштувати традиційні карпатські наїдки, приготовані просто неба. Кухар пригощає, зокрема, сиром, баношем, супом Ватага та печеною картоплею на вогні.
Розважають гостей музиканти, що грають на традиційних інструментах. Зокрема, усі охочі можуть послухати трембітаря та дізнатися більше про цей інструмент.
В ідеалі ми зі своєю командою бачимо тут створення "Гуцульського діснейленду" з майстернями й музеями, в яких буде відображено все багатство гуцульської культури. Для прикладу скажу, що тільки одних музичних інструментів, створених гуцулами, налічується понад 90 видів. Не можна, щоб все це кануло в минуле", - зазначає Софія Рудик.
Читайте також: Свято гуцульської фіри та коня в Яблуниці (фото, відео)
Фото ЕтноСвіт
Нещодавно на Полонині Перці побудували з дерева унікальну туристичну принаду - 7 метровий Тризуб, який увійшов до книги рекордів України. На локації проводяться різні етно-мистецькі заходи та фестивалі. Вже традиційно на Полонині проходить Свято гуцульської фіри та коня.
Вас запросять відроджувати гуцульські традиції разом, поринути у атмосферу автентики й дізнайтеся більше про те як живуть гуцули.
Полонина Перці пропонує:
- столітні хати, старовинні речі побуту а також унікальна можливість приміряти традиційну одежу та зробити файну знимку.
- Народні співи, забави, дикі й не дуже дикі танці,а також дитячі аніматори принесуть масу задоволення дітлахам та море позитиву.
- Майстер-класи
З майстрами Ви можете творити і витворяти гуцульське мистецтво:
- художня обробка дерева
- гончарство
- ліжникарство та килимарство
- мосяжництво
- плетіння з бісеру
- писанкарство
- ковальство
- уроки акварелі та батіку
Для дуже роботящих гостей пропонується:
- перший у світі майстер-клас з лежання на сіні, або просто погойдатися на гамаку чи повалятись на гуцульському дивані, який здійснить найзаповітніше бажання
- ліс розваг
Фото ЕтноСвіт
На території Перців також ви зможете побачити:
- алеї кам’яних та дерев’яних скульптур
- дитячі та спортивні майданчики
- криниці з живою водою
- купелі молодості
- стежини здоров’я
Побувавши в гостях у привітній гуцульській оселі, можна не тільки зануритись в старовинний світ горян, а ще й скуштувати смачні натуральні сири, бринзу та вурду.
Будзь – це трохи підкопчений сир. Бринза – солений в міру сир, який може довго зберігатися в ропі. Вурда – найбільш поживний м’який сир, що на смак нагадує італійський Маскарпоне. Вчені довели, що в вурді найбільше поживних речовин, кальцію та мінералів, корисних для здоров’я. Це найжирніший сир, який вариться з сироватки. Прийняти участь в сироварінні особисто – бажання кожного туриста. Тільки тут можна поласувати смаженою бараниною та рибою з бужарки, випити хмільної медовухи та холодного узвару.
Читайте також: Парк музей «Карпати в мініатюрі» м. Яремче – туристична «родзинка» Івано-Франківщини
Фото ЕтноСвіт
Полонина Перці - це відпочинок для всієї родини!
Пізнавально-розважальний екскурс Полониною Перці передбачає також: відвідини хати Мольфара, криївки та Folk-хатулю, гуцульські страви приготовлені на вогні за давніми рецептами.
Вхідні квитки:
- Дорослий - 50 грн.
- Дитячий (віком від 6-ти до 14-ти років) - 30 грн.
Екскурсії:
- Екскурсія дитяча - 75 грн.
- Чаювання у Хаті Мольфара - 75 грн.
- Історичний екскурс стежиною здоров’я до криївки - 75 грн.
- Екскурсія з дегустацією сиру та наливок - 150 грн.
- Майстер-класи Майстер-клас колективний (від 5-ти осіб) - 150 грн. з особи
- Майстер-клас індивідуальний (до 5-ти осіб) - вартість погоджується з майстром Вуликотерапія - 150 грн. з особи
Адреса: Івано-Франківська область, с. Яблуниця, Ділянка Горішків