Грибна юшка - страва, яка з’явилася в Україні задовго до того як у Європу завезли картоплю. Страва, яка дуже популярна на заході України. І страва, аромат якої так заворожує, що вам неодмінно захочеться добавки.
Карпати ... Неймовірна атмосфера свободи і чистоти особливого колориту. А куди без смачної карпатської кухні?
Завдяки різноманітності карпатської кухні, ароматний і насичений суп з білих грибів може готуватися по-різному навіть в одному й тому ж селищі.
В Карпатах кожна господиня має свій секрет приготування грибної юшки, тож двох однакових смаків ви просто не знайдете. Це дуже смачна і ароматна страва, тому в кожної господині має бути в запасі рецепт грибної юшки із справжніх Карпатських білих грибів!
Найбільш часто грибна юшка готується з білими грибами, які також використовуються для приготування численних карпатських страв як в свіжому, так і в сушеному вигляді.
Грибна юшка як традиційна става присутня в у меню численних закладів громадського харчування Карпатського регіону, в честь цієї страви проводяться навіть гастрономічні фестивалі. В 2019 такий Гастрономічний фестиваль “Грибна юшка” вперше відбувся в середмісті Яремче. Упродовж дня цю страву варили у казанах, а потім відбувалося пригощання юшкою.
Читайте також: Що їли галичани сто років тому: знайшли старовинну книгу рецептів. ФОТО
Сумуєте за горами? Приготуйте карпатську грибну юшку!
1. Грибна юшка з вершками
На 3 л юшки потрібно білих грибів - свіжих 400-500 г, заморожених 500-700 г, сухих 200-300 г. Наливаєте дві третини чистої холодної води (не з крану) додаєте гриби. Сушені гриби додаються просто так, живі розрізаєте на 2-4 частини, заморожені попередньо розморожуєте. Просто варите, ніяких спецій. Коли закипить, зменшуєте вогонь і знімаєте пінку.
На повільному вогні варите 40-80 хв ( всіжі гриби швидше, сушені довше). Доки гриби варяться, берете одну цибулину д-ром 6-7 см або декілька менших, дрібно ріжете. Одну морквину довжиною до 15 см і д-ром до 3 см (або відповідно декілька менших) трете на грубу терку. Також необхідно 100 мл 10-15 проц вершків.
Коли гриби зварились - себто аромат на всю квартиру і власне гриби стають мякі, виймаєте їх і подрібнюєте, пр 5-7 мм шматочки. далі на пательню даєте трохи олії, нагріваєте : кладете спочатку моркву, коли вона змякне додаєте цибулю, трохи пасируєте до прозорості цибулі, далі додаєте гриби і хв через 7-10 - заливаєте вершками. Це все треба ретельно перемішувати, краще деревяною лопаткою.
Грибний розсіл знову доводите до кипіння і вливаєте вміст пательні. Солите, перчите за смаком. Можна долити кипятком по потребі. Гриби не люблять інших спецій, які перебивають або поглинають їх неповторний аромат.
2. Грибна юшка з пшоняною крупою
Складові
- крупа пшоняна - 2 склянки
- гриби - 200 г.
- цибуля ріпчаста - 1 шт.
- плавлений сир - 1 шт.
Спосіб приготування
- Спочатку варимо бульйон, але без солі.
- Робимо зажарку і коли бульйон готовий, додаємо зажарку і нарізані гриби.
- Потім ріжемо на дрібні шматочки плавлений сир і додаємо в киплячий суп.
- Добре перемішуємо до тих пір поки сир повністю не розплавиться.
- Сіль та спеції за смаком.
Читайте також: Традиційна кухня Прикарпаття. Добірка апетитних гуцульських страв
Подавати гарячим, можна додати сметани.
3. Грибна юшка з додаванням борошна
Смачна юшка виходить безпосередньо із сушених білих грибів. І "підбивають" її практично завжди борошном.
Інгредієнти:
- 100 г сушених білих грибів,
- 2 цибулини,
- 1 морквина,
- 2-3 ст. л. борошна
- 2 зубки часнику,
- зелень,
- сіль, перець,
- соняшникова олія,
- 0,5 склянки сметани.
Приготування:
Гриби замочити на ніч, вранці відтиснути й нарізати (я не різала, бо мої вже були подрібнені).
Воду, в якій замочували гриби процідити. В каструлю налити холодну воду, додати проціджену грибну воду та грибочки. Поставити варитися. Як тільки закиплять, обережно прибрати шумівкою піну. Зменшити вогонь і залишити варитися гриби приблизно на годину.
Приготувати засмажку: натерти на крупній тертці моркву, цибулю нарізати дрібними кубиками. Обсмажувати овочі на олії приблизно 5 хвилин.
Додати борошно й пасерувати все разом ще хвилини 2-3.
Наприкінці влити у засмажку сметану.
Ретельно все перемішати, влити чашку бульйону, в якому варяться гриби.
Вилити засмажку в каструлю із супом і продовжувати «томити» юшку під закритою кришкою протягом 10-15 хвилин. Посолити, поперчити, за бажанням додати лавровий листок, вичавити часник. Закип’ятити й залишити настоюватися під кришкою на годину мінімум (чим довше юшка стоїть, тим смачніша).
При подачі посипати зеленню.
Можна ще додати сметану (юшку часто подають із домашньою локшиною, яку відварюють окремо. Але мене на такий подвиг не вистачило. Тому я просто окремо зварила італійські макарони).
Читайте також: Банош – відголос гуцульської душі
Про спеції. Грибна юшка за рецептом карпатської кухні настільки самобутня й ароматна, що в неї немає необхідності додавати ніяких інших спецій, хіба що трохи чорного перчика для пікантності. Також у суп не додається картопля. Густину можна регулювати борошном і споживати або як суп, або ж як підливу до локшини та каші.
В наступних відео є кілька інших рецептів:
Відео-рецепт пісної грибної юшки з домашнью пісною локшиною