Прикарпатті вміст йоду у воді та продуктах нижчий, аніж в інших регіонах.
Актуальною ця тема є для Прикарпаття, де вміст йоду у воді, а відтак у продуктах харчування, нижчий, аніж в інших регіонах.
Симптоми нестачі йоду
У зв'язку з тим, що щитовидна залоза впливає практично на всі процеси в організмі, специфічних проявів йододефіциту не існує, і він часто представлений багатоликістю симптомів, комбінації яких імітують різні захворювання.
Насторожити повинні наступні ознаки:
- хронічна втома, швидка стомлюваність і сонливість;
- розшарування нігтів, сухість шкіри, ламкість і випадання волосся;
- погана стресостійкість, погіршення пам'яті, зниження реакції;
- збільшення у вазі, набряклість, недокрів'я, мерзлякуватість, часті застуди;
- розлади з боку репродуктивної системи (безпліддя, імпотенція у чоловіків, порушення менструального циклу);
- запори, жовчнокам'яна хвороба.
Ясна річ, цей список не можна вважати повним, адже для того, щоб описати все різноманіття проявів йододефіциту, знадобиться не одна стаття. Слід лише підкреслити, що найбільш важкі і незворотні наслідки може мати брак йоду в організмі дітей і плода, викликаючи затримки у фізичному і розумовому розвитку.
Перше об'єктивна зміна, зазвичай констатуємо з лікарем, - це патологічний ріст щитовидної залози. Таке збільшення розмірів, як правило, є компенсаторним механізмом, за допомогою якого цей орган намагається «запастися» йодом, необхідним для виробництва його гормонів. Зазвичай дані зміни діагностуються при звичайному профілактичному огляді і вимагають уточнення за допомогою лабораторного та УЗ-дослідження.
В даний час є неспростовні докази, які підтверджені практичними дослідження, про те, що йод є один з найважливіших мікроелементів. В середньому в організмі дорослої людини міститься мікроскопічне кількість цього елемента. Всього в організмі міститься від 20 до 50 мг йоду. Цей елемент потрібен для синтезу гормонів щитовидної залози, які відповідають за обмінні процеси в організмі. В основному людина отримує йод з їжею. Добова потреба в ньому становить від 50 мкг (для грудних дітей) до 250 мкг (для вагітних і годуючих жінок).
Йод нерідко називають «дитячим» мікроелементом, вважаючи, що він дуже корисний для підростаючих поколінь, проте не менш необхідним він є і для здоров'я дорослих. Зокрема, йод регулює діяльність ендокринної та нервової систем, впливає на стан волосся, шкіри, нігтів і зубів. Відсутність або нестача йоду в раціоні провокує розвиток ряду захворювань (ендемічний зоб, кретинізм, гіпотиреоз та ін.).
Пропонуємо ознайомитися з переліком продуктів харчування, найбільш багатих цим мікроелементом.
1. Йодована сіль
Вживайте в їжу йодовану сіль - це найпростіший спосіб заповнити недолік йоду в організмі. У ній міститься 10-25 г йодистого калію на тонну солі. Врахуйте, що йодована сіль зберігає свої корисні властивості тільки протягом 3-4 місяців. Крім того, йод практично повністю випаровується з солі при кип'ятінні. Зберігати таку сіль слід в закритому посуді в сухому місці.
2. Морепродукти
Це один з найбагатших джерел йоду. Морська риба (камбала, тріска, оселедець, палтус, сардина і ін.), Морські капуста і водорості (особливо бурі і червоні), креветки, устриці, краби - хоча б частину цих продуктів має бути присутня у вашому раціоні постійно, а не тільки тоді , коли ви вже зіткнулися з наслідками дефіциту йоду.