Кілька причин відмовитись від м’яса

Для багатьох етичний аспект залишається визначальним, адже з часів Григорія Сковороди або Магатми Ґанді тваринництво практикує більш жорстокі форми поводження з тваринами.

Водночас, ми більше не маємо часу занурюватись у світоглядні суперечки щодо веганства. Питання набуло глобального значення і про необхідність відмови від м’яса говорять науковці, екологи, соціологи, лікарі, національні уряди, світові громадські та міжурядові організації.

Те, що ми їмо, має наслідки для всієї планети. Ось кілька публікацій, які допоможуть вам зрозуміти навіщо варто відмовитись від вживання м’яса.

Міжнародне агентство з вивчення раку (IARC) Всесвітньої організації охорони здоров'я віднесло оброблені м’ясопродукти – шинку, сосиски, солонину, в'ялене м'ясо, м'ясні консерви тощо – до списку "Групи 1" – найбільш шкідливих сполук, які критично підвищують вірогідність онкохвороби.

До цієї групи вже входять такі надшкідливі канцерогени як миш’як, тютюн, азбест і дизельні випари.

Червоне м'ясо, таке як яловичина, баранина та свинина, експерти віднесли до "Групи 2А" - сполук, що ймовірно викликають рак.

Українські активісти, включно з автором цього матеріалу, понад рік домагаються від МОЗ проінформувати українців про канцерогенність оброблених м’ясопродуктів. Профільне міністерство не здійснило необхідних заходів для упередження онкохвороб. А державні відомства й заклади залишаються одними з найбільших замовників оброблених м’ясопродуктів в Україні, щодня замовляючи тонни канцерогенних продуктів.

Причина 67% випадків передчасної смертності в Україні – серцево-судинні захворювання. За даними МОЗ, вони є причиною загибелі понад 400 тисяч українців щороку.

Цього місяця Американська кардіологічна колегія опублікувала огляд корисних та шкідливих для серцево-судинної системи способів харчування: "Всі джерела тваринного білка (яйця, риба, домашня птиця, червоне м'ясо і продукти переробки м’яса) збільшують загальний ризик смертності у порівнянні з рослинними білками.

Наявні дані свідчать про те, що рослинна дієта знижує фактори ризику атеросклеротичних серцево-судинних захворювань, стримує розвиток ішемічної хвороби серця".

Під впливом цих результатів президент Американської кардіологічної колегії, доктор Кім Вільямс зробила наступну заяву: "Є два види кардіологів: вегани та ті, хто не читав дані досліджень".

Жоден ворог не винищував українців з такою жорстокою послідовністю, як серцево-судинні захворювання. І це не дивно: традиційна українська кухня включає сало (холестериновий рекордсмен) та багато інших жирних страв. У цьому контексті, патріотизм та громадянська свідомість має проявити гнучкість. Якщо сліпе слідування традиціям може означати занепад для нації, то ми маємо бути українцями 21-го сторіччя й залишити небезпечні звички минулого заради майбутнього.

Близько половини всіх антибіотиків у світі використовуються саме у тваринництві, стверджує CIWF. Це одна з причин, чому фармацевтичні компанії можуть підтримувати і пропагувати споживання м’ясної продукції.

Надмірне використання антибіотиків на фермах призводить до виникнення та поширення вірусів та бактерій, стійких до антибіотиків. На цьому наголошує Національний екологічний центр України в інформаційній брошурі "Факти про промислове тваринництво"

Серед іншого, до основних загроз, для довкілля та здоров’я людей, пов'язаних з великою кількістю гною (або посліду) промислових ферм відносять забруднення грунтів і води патогенами та бактеріями, стійкими до антибіотиків:

"Промислові ферми можуть бути основними осередками виникнення або поширення свинячого чи пташиного грипів. 1918 року вірус H1N1, подібний до нинішнього вірусу свинячого грипу, викликав пандемію, загинуло близько 50 мільйонів людей по всьому світу (близько 5% світового населення)".

Скотарство в промислових масштабах завжди базувалось на позбавленні тварин прав на життя і свободу. Проте саме протягом останнього сторіччя людство перейшло межі жорстокості у поводженні з ними.

Щороку люди вбивають близько 60 000 000 000 тварин для молока, м’яса та яєць. Ця астрономічна цифра не включає вбивства риби.

У поводженні з тваринами використовується неприродне штучне запліднення, травмування, тісні клітки, часто менші за розмір живої істоти тощо.

Хоча сучасним суспільством тварини можуть сприйматися як товар, що не має почуттів, насправді, всі тварини хочуть жити і бути вільними, мають почуття гідності та відчувають біль.

Кожна людина може власною дією зменшити їхні страждання. Наприклад, якщо вам близько 25 років і ви станете веганом сьогодні, то за підрахунками The Vegan Society, до 70-ти років врятуєте близько 1500 життів корів, свиней, птахів, риб.

Павло Вишебаба, співзасновник та член ради ГО "Єдина Планета"