В період опалювального сезону, коли відбуваються значні перепади атмосферного тиску, порушується тяга в димових і вентиляційних каналах, спостерігається найбільша кількість отруєнь чадним газом. Нагадаємо, що зі зниженням температури повітря небезпека отруєння чадним газом зростає.Минулої ночі на Косівщині, під час побутової пожежі, вчадів чоловік.
6 грудня о 01:58 у селі Старі Кути Косівського району трапилась пожежа. Горіла кімната літньої кухні.
Жертвою горіння стала одна особа - 54-річний власник дому. Після того, як на місце подій прибула карета швидкої допомоги, чоловіка госпіталізували з попереднім діагнозом – отруєння чадним газом. Наразі потерпілий перебуває в Косівській ЦРЛ.
Як вберегтися від отруєння чадним газом?
За статистикою, головними причинами отруєнь чадним газом є порушення правил експлуатації газового обладнання, порушення правил встановлення газового обладнання, недостатня тяга, перегрів пічки. У більше 20 випадках причини до кінця не встановлені. Це означає, що тяга працює, газове обладнання працює, але є євровікна, євродвері.
Чадний газ утворюється через відсутність у повітрі необхідного для горіння кисню, а тому частіше може скупчуватись у приміщеннях невеликої площі, де встановлені газові прилади. Отруїтись чадним газом можна і в оселях з пічним опаленням, де використовуються шибери, або через погану тягу в димових та вентиляційних каналах. Слід пам’ятати, що при вологій та вітряній, а також у період спекотної погоди, тяга в димових та вентиляційних каналах суттєво погіршується, а в окремих випадках може створитися так звана «зворотна тяга». Щоб не сталося лиха, потрібно пам’ятати, що перед розпалюванням та під час роботи газових приладів з відводом продуктів згоряння в димохід, необхідно провести перевірку наявності тяги в димових та вентиляційних каналах. При відсутності тяги користуватись газовими приладами категорично заборонено!
Отруєння чадним газом може бути спричинено і вихлопними газами при працюючому двигуні автомобіля у гаражі та через тривале перебування у закритій кабіні автомобіля чи автобуса, де утворюється висока концентрація газу.
Чадний газ (окис вуглецю) не бере участь в обмінних процесах в організмі та впливає негативно на всі органи, насамперед, на головний мозок та серце. Він легко проникає в кров, де з’єднується з гемоглобіном. Відтак, гемоглобін, з’єднаний з чадним газом, втрачає здатність переносити кисень у крові, внаслідок чого настає кисневе голодування тканин, до якого найбільш чутлива нервова система. Це і визначає клінічний стан отруєння чадним газом. Гостре отруєння може бути легкого, середнього та важкого ступенів.
Легкий і середній ступені отруєння проявляються головним болем меншої та більшої інтенсивності, нудотою, блюванням, загальною слабкістю, порушенням серцевої діяльності, непритомністю.
Важкий ступінь характеризується розвитком коматозного стану (втрата свідомості) з порушенням серцевої діяльності та дихання, зникненням усіх поверхневих і глибоких рефлексів. Може наступити смерть від паралічу дихальної або серцево-судинної системи.
Нещасні випадки, пов’язані з використанням газу у побуті, трапляються через недотримання правил безпечного користування газовими приладами. Зокрема:
- самовільним втручанням мешканців у газову мережу та здійснення газово-монтажних робіт організаціями, які не мають відповідної кваліфікації та ліцензії;
- відсутність тяги в димових та вентиляційних каналах, їх несправність, засмічення;
- встановленням газових колонок у приміщенні ванної кімнати;
- використанням газових приладів не за призначенням – для обігріву приміщень;
- самовільною перестановкою, заміною чи встановленням нових газових приладів;
- встановленням пластикових вікон без провітрювачів, дверей без підрізу в нижній частині;
- встановленням електровентиляторів у вентиляційні канали.
Такі дії споживачів є грубим порушенням правил безпеки під час користування газовими приладами, оскільки не забезпечується приплив повітря у приміщення, де працюють газові прилади.
Щоб уникнути отруєння чадним газом, необхідно:
- не рідше одного разу на три місяці перевіряти справність вентиляції в кухні та ванній кімнаті (наприклад, за допомогою аркуша паперу або полум’я свічки, сірника);
- не рідше одного разу на рік запрошувати працівника газової служби для контролю стану газової колонки та плити;
- вимагати від комунальних служб проводити профілактичні огляди димарів не рідше двох разів на рік;
- регулярно провітрювати квартиру;
- не залишати включеним двигун автомобіля при роботі в автогаражі.
- Перша допомога при гострому отруєнні:
- негайно вивести (винести) потерпілого з зони отруєння та викликати швидку допомогу;
- забезпечити доступ свіжого повітря, відкрити вікно;
- при відсутності дихання зробити штучне дихання.
Профілактика виробничих отруєнь чадним газом вимагає систематичного контролю за його вмістом в повітрі робочої зони, організації припливно-витяжної вентиляції, герметизації виробничих процесів, пов’язаних з утворенням чадного газу.
«Пам’ятайте, запорукою Вашого безпечного життя є дотримання елементарних правил використання газу, уважне ставлення до експлуатації газових приладів, обслуговування автомобіля, лабораторний контроль повітря житлових та виробничих приміщень на вміст оксиду вуглецю.
Джерело