28 листопада - початок Різдвяного посту

28 листопада починається Різдвяний піст. Суть посту полягає в тому, щоб духовно приготуватися до зустрічі Різдва Христового. Щоб, очистивши себе, благоговійно і з трепетом провести одне з найбільших православних свят. Піст триває 40 днів – до 6 січня включно.

Протягом сорока днів посту християнам забороняється вживати будь-які продукти тваринного походження: м’ясо, молоко, яйця.

Їсти рибу дозволяється по суботах і неділях аж до 2 січня, а також у великі свята:

  • Введення в храм Пресвятої Богородиці;
  • святої великомучениці Катерини;
  • святого апостола Андрія Первозваного;
  • святителя Миколи МирлікійськогоЧудотворця.

Піст тілесний, тобто утримання від вживання певних продуктів, повинен бути урівноваженийз постом духовним. Сам по собі тілесний піст нічого не дає душі і не наближає нас до спасіння. Навпаки, такий піст може і нашкодити — якщо ми, утримуючись від їжі, думаємо про свою перевагу над тими, хто не поститься.

Справжній піст має бути поєднаний з молитвою, покаянням, утриманням від пристрастей, викоріненням злих звичок, прощенням образ. Тілесний піст без духовного вироджується в банальну дієту.

Під час посту церковним уставом забороняється перегляд розважальних телепередач. Обов’язково слід припинити будь-які сварки, примиритись і не тримати ні на кого зла.

Піст тілесний без посту духовного нічого не приносить для спасіння душі. Піст – не мета, а засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів.

В Україні традиційно в останній день перед кожним із чотирьох довготривалих постів організовували запусти. У кожній хаті готували багато смачних страв, проводили вечорниці, забави і гуляння, які називалися Великими.

Такі гуляння під назвою "Бойківські запусти" пройшли 26 листопада в Брошнівському Народному домі.

Свою творчу майстерність показав хоровий колектив, ансамбль танцю "Тайстра", вокальний ансамбль та музичний гурт "Карпатські зорі", фолькльорний колектив "Кадоб'янка" з села Кадобна.