Без хліба важко уявити раціон більшості українців. Тому якість цього продукту – особливо важлива. Проте, не завжди вона – висока.
Про те, як придбала хліб сумнівної якості у крамниці однєї з великих торгових мереж, написала на електронну пошту сайту 0342.ua франківчанка Людмила.
Тож, франківцям варто знати, як обрати якісний хліб.
Якість хліба визначають за зовнішнім виглядом, станом скориночки і м'якушки, за смаком і запахом.
Форма буханця повинна бути правильною, чи не м'ятою, без бокових "напливів". М'якуш хліба і булочних виробів повинен бути добре пропечений, без грудок і пустот, що не липким і не сухим, а еластичним, із рівномірною пористістю. Після легкого натискання пальцем, м'якуш повинен прийняти початкову форму.
Якщо куплений вами хліб має тягучий і липкий м'якуш, є небезпека, що хліб заражений картопляною паличкою. Особливо часто така неприємність трапляється з білим хлібом, більш кислий чорний хліб картопляною паличкою не хворіє.
Трапляється, що в хлібі можна побачити плями синього, оранжевого, жовтого, червоного і білого кольору - незважаючи на естетичну привабливість кольорового хліба, тобто його не можна, оскільки в ньому, швидше за все, оселилися гриби.
Також варто враховувати і терміни реалізації хлібопродуктів.
Житній і житньо-пшеничний (чорний) хліб вважається свіжим до 36 годин з моменту випікання.
Пшеничний (білий) хліб, хлібобулочні вироби масою до 200 грамів із сортового пшеничного та житнього борошна - до 24 годин.
Вироби масою 200 г і менше (включаючи бублики) - до 16 годин.
Полімерна плівка дозволяє всім видам хлібо-булочних виробів зберігати свіжість до 3-х діб.
Читайте також:
Українців попереджають про чергове зростання цін на продукти