Як у Верховині сир варять. ФОТО

Мережею поширюються фотографії, на яких гарно видно роботу вівчарів Верховинщині - приготування сирів. Зокрема, на світлинах видно, як роблять бринзу з підсохшого будзу. Дія відбувається на полонині Скупова на Верховинщині. 

Фото: Андрій Гаврищук.

Для довідки. Будз - це полонинський сир, який готується з молока за допомогою глєгу (ринзаку) - спеціального ферменту, який заквашує молоко.  

Аби приготувати будз, необхідно 6 літрів молока, яке підігріваємо до +36. Глег берем на кінчик ножа і розводимо в трьох столових ложках води. Змішуєм і лишаємо на 1-2 години, час від часу підігріваючи до +36, ділиться рецептом портал Верховина.  Після того, як сформується згусток, залишаємо ще на 2 години. Потім підігріваємо до +50 і ложкою збиваємо в одну купку та зціджуємо на друшляк. Залишаємо, щоб добре стік. Після того коли сироватка стече, натираємо будз сіллю.

Варто зауважити, що на полонинах готують сир мінімум з 20 літрів молока.

Читайте також:

Як гуцули сир варять. Фантастичні фото із Карпат. ФОТО