Цього року в Івано-Франківській області зареєстровано новий випадок ботулізму, що виник внаслідок вживання м’ясної консерви домашнього приготування.
Потерпіла мешканка села Бубнище Болехівської міської ради. Небезпечний продукт готувала сама в домашніх умовах, повідомляє прес-служба облдержадміністрації.
В 2016 році в області було зареєстровано три випадки харчового отруєння на ботулізм, в 2015 - 9 випадків ботулізму з 10 потерпілими, двоє з яких діти.
Всі отруєння сталися внаслідок вживання консервів домашнього, які хворі або члени їх сімей власноруч виготовляли.
Для довідки, ботулізм — це важке захворювання, яке без своєчасного специфічного лікування може призвести до смерті. Захворювання викликається ботулотоксином, який виділяється збудником ботулізму в результаті його життєдіяльності (розмноження та накопичення) в харчових продуктах. Основною вимогою для розмноження палички та виділення токсину є анаеробні умови, тобто відсутність кисню. А це різного роду консерви. Клостридія ботулізму попадає в харчові продукти з частинками землі або під час неправильної розробки туш тварин, коли вмістом кишківника забруднюється м’ясо.
Консерви, в яких наявний збудник ботулізму, часто можуть бути піддуті (бомбажні), можуть мати специфічний запах прогірклого масла, однак це не є основною ознакою. Можливий варіант коли консерва візуально доброякісна, а споживши її виникає захворювання.
Читайте також: На Прикарпатті знову госпіталізували хворих на ботулізм