Вживання рідин з температурою нижче 65 градусів Цельсія названо безпечним для людини, а вище - може бути пов'язано з ризиком розвитку раку стравоходу.
Міжнародне агентство з вивчення раку при Всесвітній організації охорони здоров'я визнало вживання надмірно гарячих напоїв (наприклад, кави і чаю) небезпечними для здоров'я, - інформує 0342.ua з посиланням на видання The Independent.
Вживання занадто гарячих напоїв є ймовірною причиною раку стравоходу і саме температура, а не самі напої, несуть загрозу. Критичною відміткою вчені назвали температуру в 65 градусів Цельсія. Вживання рідин з температурою нижче цієї позначки названо безпечним для людини, а вище може бути пов'язано з ризиком розвитку раку стравоходу.
Дослідження, проведені в таких країнах, як Китай, Іран і Туреччина, а також державах Південної Америки, де чаю або мате традиційно п'ють дуже гарячим (при температурі близько 70 градусів Цельсія) виявили, що ризик розвитку раку стравоходу зростає з температурою.
Висновки вчених засновані на аналізі понад тисячі наукових досліджень про можливі канцерогенних властивості кави і популярного в Південній Америці тонізуючого напою мате, який виготовляють з використанням листя і пагонів дерева під назвою гостролист парагвайський. Проведений вченими аналіз враховує фактори ризику, котрі пов'язані з вживанням алкоголю і тютюну.
Кави і мате в 1991 році були класифіковані ВООЗ як "ймовірні канцерогени для людини". До цієї групи, згідно з останніми рекомендаціями ВООЗ, тепер віднесені гарячі напої з температурою вище 65 градусів Цельсія. Читайте також: Пілот президентського літака ледь не розбив лайнер через розлиту каву.
Нагадаємо, що вживання кофеїнових напоїв підвищує ризик викидня. До таких висновків прийшли американські вчені. Своє дослідження вони опублікували в журналі Fertility and Sterility. У жінки підвищується рівень ризику викидня, якщо вона або її партнер вживають більше двох кофеїновихнапоїв в день навіть за кілька тижнів до зачаття. Але якщо приймати щодня полівітаміни до і після зачаття, ризик знижується.