«Вся молочна продукція місцевих виробників є безпечною» - результати незалежної експертної оцінки

29 грудня відбулася прес-конференція представників Державного підприємства «Івано-Франківськстандартметрологія», на якій були представлені результати експертизи молока, сметани та вершкового масла.

Закупівлю зразків проводили 16 грудня в супермаркетах торгівельних мереж «Вопак», «Тростянецький» і «Наш край». Окрім експертів під час процесу були присутні представники нашої громадської організації "Контроль" та МГЦ «Еталон». Для забезпечення точності експертизи купували по дві одиниці кожного товару. Перевага надавалася продукції місцевих виробників. В результаті, аналізу було піддано 3 зразки молока і по 5 зразків сметани та масла.

Молоко:

  • ТМ «Галичина»
  • ТзДВ «Івано-Франківський міськмолокозавод»
  • ТМ «Молокія»

Сметана:

  • ПАТ «Горденківський сирзавод»
  • ТМ «Галичина»
  • ТзДВ «Івано-Франківський міськмолокозавод»
  • ТМ «Альма-Віта»
  • ДП «Ямниця»

Вершкове масло:

  • ТМ «Горянка»
  • ТМ «Галичина»
  • ТзДВ «Івано-Франківський міськмолокозавод»
  • ТМ «Молокія»
  • ТМ «Амьла-Віта»

ГО "Контроль" підтверджує, що закупівля всіх продуктів здійснювалася неупереджено та відкрито.

В подальшому їх було піддано «сліпій експертизі», тобто в лабораторію зразки надходили вже без упаковок, щоб запобігти упередженості у висновках.

За результатами дослідження було виявлено деякі недоліки в окремих зразках. Всі три зразки молока відповідали нормам і не викликали зауважень.

Сметана ТМ «Альма-Віта» не відповідала фізико-хімічним показникам (жирність нижча, ніж зазначена на упаковці), а у продукції ДП «Ямниця», окрім цього, були незадовільні мікробіологічні показники. Але експерти стверджують, що подібне відхилення від норм могло виникнути не лише в процесі виробництва сметани, а й при її транспортуванні чи зберіганні.

Щодо масла, то у продукції ТзДВ «Івано-Франківськмолокозавод» були виявлені рослинні жири, що, згідно стандартів, є недопустимим. Масло ТМ «Альма-Віта» не відповідало нормам за мікробіологічним складом.

«Незважаючи на все, вся молочна продукція у нас є безпечною для споживання» – підсумували доповідачі.

З усіма даними щодо незалежної експертизи незабаром можна буде ознайомитися на сайті ДП «Івано-Франківськстандартметрологія». До то ж, це не останній подібний проект – планується проводити подібні перевірки раз в квартал. Кожен бажаючий може висловити свої побажання щодо продуктів, які вони вважають за потрібне піддати експертизі, а також приєднатися до процесу контрольних закупівель.